Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Καστανόρεμα

«Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη», λέει ο θυμόσοφος λαός. Το ίδιο ισχύει και για το Καστανόρεμα, ίσως την πιο ομορφότερη, αλλά λιγότερο ξακουστή, ρεματιά του χωριού μας.

΄Ολες τις εποχές του έτους είναι όμορφο το Καστανόρεμα. Την Άνοιξη το αχνοπράσινο φύλλωμα των πλατανιών που το περιβάλλουν, μοιάζει σαν μια πινελιά μέσα στο γκρίζο χρώμα του ελαιώνα που εκτείνεται γύρω του. Το Καλοκαίρι αυτή η πινελιά γίνεται πιο πράσινη, ώσπου το φθινόπωρο μετατρέπεται σε ένα καφετί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, που κάνουν την ψυχή του ανθρώπου να φχαριστιέται με το μεγαλείο της φύσης του Θεού.

Κι όσο για το χειμώνα, μπορεί τα φύλλα να έχουν εγκαταλείψει τα δένδρα, ωστόσο όμως στολίζουν το έντονα κεκλιμένο έδαφος της ρεματιάς, που μαζί με το νερό που κυλάει κάτω απ΄αυτά, κάνουν πιο όμορφο τον περίπατο του επισκέπτη και τον πλαισιώνουν με ήχους φυσικούς και σπάνιους. Το τριζοβόλημα και το κελάρισμα του ποταμού.

Το Καστανόρεμα ξεκινάει από τα «Κάτω Αμπέλια» και καταλήγει στα «Ρολλέικα περιβόλια», γεμίζοντας τον ομώνυμο λάκκο με νερό, το χειμώνα με φυσικό τρόπο και το καλοκαίρι με τεχνητό. Εκεί έβρισκαν ψυχικό και σωματικό απάγκιο, κάτω απ τον ίσκιο των πλατανιών, τα γεροντάκια του χωριού που καλλιεργούσαν χτήματα στην περιοχή.

Αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα πανύψηλα δένδρα που το περιβάλλουν (πλατάνια και βελανιδιές), σχηματίζουν ένα τεχνητό θόλο, που κάνουν τον επισκέπτη να νομίζει ότι βρίσκεται σε σπήλαιο.

Είναι και το Καστανόρεμα, αναμφίβολα,  μια απ΄τις ομορφιές του τόπου μας. Ας το προστατεύσουμε λοιπόν, όπως και τις υπόλοιπες ρεματιές, αν φυσικά δεν θέλουμε οι παρακάτω φωτογραφίες να είναι συλλεκτικές σε λίγα χρόνια, κι ο τόπος μας  «κρανίου τόπος».

2233 4466778899101011111212

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.