Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

To μάζεμα της ελιάς.

Νοέμβρης, ο μήνας που όλο το χωριό καταγίνεται με το μάζεμα της ελιάς, της πιο χαρούμενης αγροτικής εργασίας για τους ΑγιαΣοφίτες.

Και συμβαίνει αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτον, επειδή συμβάλλει στην παραγωγή του πολύτιμου ελαιόλαδου, που στον τόπο μας είναι νοστιμότερο και ποιοτικά καλύτερο, λόγω του μεγάλου υψόμετρου που καλλιεργούνται οι ελιές. Και δεύτερον, επειδή το «μάζεμα» συμπίπτει με το φθινόπωρο και οι χωρικοί, εκτός από την ολοήμερη επαφή με τον ευλογημένο καρπό, έρχονται ταυτόχρονα σε επαφή με χρώματα κι αρώματα της ομορφότερης (ίσως) εποχής του έτους. Το φθινόπωρο

Και όλα αυτά, σε μια χρονική περίοδο όπου παρατηρείται έντονη προσέλευση απόδημων καλλιεργητών, οι οποίοι καταφθάνουν στο χωριό μας για ελαιοσυγκομιδή, κάνοντας το όλο κλίμα ακόμα πιο χαρούμενο, σαν εορταστικό.

Σε χτήματα που ολοχρονίς άκουγες μόνο τους μικρούς φτερωτούς μας φίλους, τώρα υπερισχύουν αυτών, οι φωνές και τα γέλια των καλλιεργητών, τα βενζινοπρίονα που δουλεύουν ασταμάτητα και ο θόρυβος των αγροτικών αυτοκινήτων που μεταφέρουν εργάτες και ελαιόκαρπο μέχρι αργά το βράδυ.

Επίσης είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι νέα παιδιά – απόδημοι ΑγιαΣοφίτες, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καλλιεργούν εντατικά ελαιόδενδρα και καταφθάνουν τέτοια εποχή στο χωριό μας για το μάζεμα της ελιάς. Το όφελος είναι μεγάλο και για τον τόπο μας, αλλά και για τους ίδιους. Όφελος όχι μόνο οικονομικό, αλλά και ψυχολογικό,  αφού η επαφή με τη μητέρα φύση, συμβάλλει μέγιστα σε αυτό.

Πανηγύρι λοιπόν το ….λιομάζωμα στο τόπο μας !!!

Και μιας και το ελαιόλαδο είναι το κύριο παραγόμενο προϊόν μας, ας έχουμε κατά νου όλοι (πωλητές και αγοραστές), ότι η ποιότητα του λαδιού μας, του περίφημου ΑγιαΣοφίτικου αγουρόλαδου, υπερισχύει πολλών άλλων που υπάρχουν και διατίθενται στα ράφια των Super Market, τα οποία κοστίζουν 5,00 € το λίτρο και επάνω….

Καλή λαδιά σε όλους.

2 χονδροελιές3 πινακίδα4 λιομάζωμαΘέα6 γέμισμα σακιού7 πεσμένα φύλλα8 φαγητόαββ1γεζστ

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας
  • 11-20-14

    Good Morning.
    My name is Peter Lambiris son of Theodore Lambiris. I wanted to thank you for the great job you have done with the village’s website. It brings me a lot of pleasure and joy to view the pictures and current stories the village has to offer. If there is anything that you may need feel free to contact me at your convenience.

    Sincerely,
    Peter Lambiris

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.