Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Ψυχοσάββατο

Παρασκευή (21-02-2014) παραμονή Ψυχοσάββατου. Ημέρα αφιερωμένη στις ψυχές των κεκοιμημένων αδελφών μας, σύμφωνα με το Τυπικό και την παράδοση της Εκκλησίας μας.

Από πολύ νωρίς το απόγευμα και πριν ακόμα ο παπαΚώστας σημάνει Εσπερινό, κατηφόρισαν οι ΑγιαΣοφίτισσες, προς την Εκκλησία του χωριού, κρατώντας από ένα πιάτο «σιτάρι» στο χέρι. Κι ύστερα, αφού εναπόθεσαν αυτό προσεκτικά στο τραπεζάκι έμπροσθεν του Ιερού Βήματος, κατευθύνθηκαν προς το νεκροταφείο για να περιποιηθούν τους τάφους των προγόνων τους, παππούδων και πατεράδων.

Γέμισε η Εκκλησία μας και το νεκροταφείο από ντόπιους κι απόδημους επισκέπτες εκείνο το βράδυ, οι οποίοι επιμελώς σκυμμένοι πάνω από κάθε τάφο, άναψαν το καντήλι, το κερί, το καρβουνάκι, έλεγξαν το λάδι και την επάρκεια του λιβανιού και γενικά περιποιήθηκαν το μικρό γυάλινο οικίσκο στην κεφαλή του τάφου. Κάποιοι από αυτούς, δράττοντας την ευκαιρία, ψέλλισαν κι ορισμένα λόγια, απευθυνόμενοι προς τη μάνα, τον πατέρα, τον αδελφό… Ένα χαιρετισμό, μια συγνώμη, ένα παράπονο, μια εξομολόγηση και ποιος ξέρει τι άλλο…

Β  ΚΟΛΥΒΑ

Κατά τον Εσπερινό, ο παπακώστας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των κεκοιμημένων «διαβάζοντας» τα ονόματα των ψυχών και θυμιάζοντας επάνω στα πιατάκια με τα  κόλλυβα, τα οποία όντας στολισμένα με ρόδι, σταφίδες,  δυόσμο, αμυγδαλοκολίνες, αλλά και τη φλόγα του κεριού που τρεμόπαιζε στην κορυφή τους,  έμοιαζαν σα να προσωποποιούν τις ψυχές, που συναγωνίζονταν σε ομορφιά, η μία την άλλη.

Μετά το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας, οι προσκυνητές πήραν, άλλοι το δρόμο του γυρισμού, κι άλλοι το δρόμο της «μοναξιάς», εμφανώς ικανοποιημένοι που ξεπλήρωσαν το χρέος απέναντι στους προγόνους, στους πρώτους στυλοβάτες των σπιτιών, αλλά και του τόπου μας.

Πόσο ευτυχείς τελικά είμαστε που έχουμε Ιερέα καταγόμενο απ’ το χωριό μας, ο οποίος εξακολουθεί να επιτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα σε αυτό. Αισθανόμαστε αδιαλείπτως στην ψυχή μας, τη Μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας. Κάθε ημέρα κι από μια γιορτή …!!!

Γ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Δ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Ε ΚΑΝΔΗΛΙ

ΤΕΛΟΣ ΕΥΛΟΓΙΑ

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.