Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Εορτή της Αγίας Μαρίνας στο Παρθένι.

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο Παρθένι, βρίσκεται χτισμένο στα ριζά ενός λόφου, σε ένα κατάφυτο από πεύκα πανέμορφο περιβάλλον, το οποίο έχει διαμορφώσει κατάλληλα για τις ανάγκες των κατοίκων και φροντίζει, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρθενίου «Τήλεφος».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πλήθος ήταν οι προσκυνητές που κατέκλυσαν την περιοχή, ιδιαίτερα το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου, για να τιμήσουν την εορτή της Αγίας Μαρίνας, να απολαύσουν το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και να διασκεδάσουν στο ομώνυμο πανηγύρι που γίνεται εκεί, περνώντας μια δροσερή βραδιά, ως αντιστάθμισμα στην κούραση της ημέρας που προκαλεί το λιοπύρι του Καλοκαιριού.

Ίδιος ήταν και ο λόγος που επισκεφθήκαμε και μεις (20 περίπου ΑγιαΣοφίτες) το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας. Και όχι μόνο, αλλά ενεργώντας μέσα στα πλαίσια της καλής γειτονίας και φιλίας που χαρακτηρίζουν τους κατοίκους των δύο γειτονικών χωριών, ανταποδώσαμε στις επισκέψεις τους στο πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς, στις γιορτές του Συλλόγου μας, στο καφενείο μας κ.λ.π.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα παλιότερα χρόνια, οι παραπάνω σχέσεις, ήταν πιο έντονες και πιο ζωντανές. Ο αμαξιτός δρόμος των πέντε (5) χιλιομέτρων που συνδέει την Αγια Σοφιά με το Παρθένι, ήταν γεμάτος κόκκινο μπουχό που προκαλούσε το συχνό βάδισμα ζώων και ανθρώπων. Σχεδόν σε καθημερινή βάση οι ΑγιαΣοφίτες επισκέπτονταν την Μπερτσοβά (παλαιότερο όνομα του χωριού) για να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (βαρελάδες κ.α.), να επισκεφθούν τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό  και να πουλήσουν καυσόξυλα, σύκα κ. α. τοπικά προϊόντα. Οι δε Παρθενιώτες, επισκέπτονταν το χωριό μας για να προμηθευτούν εργαλεία από τα «γύφτικα», να αλέσουν Δημητριακά στους νερόμυλους του χωριού, να πλύνουν τα σαγίσματα και τις κουρελούδες στο ποτάμι και για πολλούς άλλους λόγους.

Σημαντική και η προσφορά των δύο (2) αείμνηστων Παρθενιωτών δασκάλων στο χωριό μας, του Δημήτρη Κατσούλου και του Χαρίλαου Καλοπίση, τους οποίους οι ΑγιαΣοφίτες ακόμα θυμούνται και μακαρίζουν.

Το εκκλησάκι της Αγια Μαρίνας και της Αγια Σοφιάς, καθώς και οι άλλες δραστηριότητες των δύο γειτονικών χωριών, ας αποτελέσουν αφορμή, ώστε η επικοινωνία και οι σχέσεις των κατοίκων να γίνουν πιο έντονες όπως και παλιά, προϋπόθεση απαραίτητη, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στους μικρούς οικισμούς της περιοχής μας, ειδικά τούτη την περίοδο, που η Πολιτεία φαίνεται να μας έχει «ξεχάσει».

Χρόνια Πολλά.

1

2

3

4

5

6

6α

7

8

9

10

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Με πολλή συγκίνηση είδα το άρθρο σας για το πανηγύρι της Αγια-Μαρίνας στο Παρθένι, μαζί με τις φωτό..Αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων,όταν περνούσα οικογενειακά εκείνα τα αξέχαστα καλοκαίρια της δεκαετίας του 60 στο χωριό καταγωγής του πατέρα μου…Επαγγελματικές υποχρεώσεις εκτός Αθήνας με κρατούν μακριά για πολύ καιρό -έχω αρκετά χρόνια να βρεθώ στο χωριό.
    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας να κρατήσετε ζωντανούς τους τόπους της πρώτης μας αγάπης και τις αναμνήσεις μας ζωντανές…Και του χρόνου από κοντά.
    Γιώργος Κοσμόπουλος

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.