Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Πλησιάζουν Χριστούγεννα …

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και μόνο τα πολύχρωμα λαμπιόνια που στολίζουν τα παράθυρα και τις αυλές ορισμένων σπιτιών, προμηνύουν τον ερχομό αυτής της χαρμόσυνης και νοσταλγικής εορτής. Ουδέν άλλο….!

Την παραπάνω αίσθηση έχουν κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι του χωριού μας, οι οποίοι μπορούν με βεβαιότητα να συγκρίνουν το όμορφο παρελθόν με το αδιάφορο πλέον παρόν, όσον αφορά την παραπάνω εορτή, αποκομίζοντας τα πιο ασφαλή συμπεράσματα!

Από του Άγιο Φιλίππου, που άρχιζε το σαραντάημερο, άρχιζε και η νηστεία.

Ταυτοχρόνως και όσο πλησίαζαν οι ημέρες για τη μεγάλη εορτή, άρχιζαν και οι ετοιμασίες από τις νοικοκυρές που εντείνονταν όσο πλησίαζε η παραπάνω εορτή. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σφάξιμο γουρουνιού, λουκάνικα, οματιές, πηχτή, χριστόψωμο με σύκα και σταφίδες ….

Σχεδόν αχάραγα την παραμονή της εορτής, αντιλαλούσε το χωριό από τα κάλαντα των παιδιών, που ξεχύνονταν παρέες παρέες σε όλες τις γειτονιές. Τα Ρολλέικα, τα Σιαβελιάνικα, τα Μπακουρέικα ……..

Κι οι νοικοκυραίοι άνοιγαν με προθυμία στα παιδιά, σιγοψιθυρίζοντας κι αυτοί μαζί τους τα κάλαντα, κάτι που θεωρούσαν ευλογία για το σπιτικό τους.

«Καλήν ημέραν Άρχοντες, αν είναι ορισμός σας…..»

Το ίδιο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Κι έλαμπαν τα πρόσωπα των παιδιών από χαρά, όταν έσφιγγαν, στις ξυλιασμένες από το κρύο, παλάμες τους, το φιλοδώρημα των νοικοκυραίων. Τη δραχμή, το πενηνταράκι, τις δεκάρες, αλλά και μελομακάρονα, καρύδια, ξεραμένα κομμάτια μουσταλευριά, τσαπελόσυκα και συκομαίδες που έδιναν οι πιο φτωχοί νοικοκυραίοι.

Επίσης από την παραμονή, το εορταστικό κλίμα, έφτανε στην κορύφωση. Και αυτό φαίνονταν από την οχλαγωγία που επικρατούσε μέσα σε κάθε σπίτι, με την οικογένεια σύσσωμη άλλοτε στο τραπέζι κι άλλοτε μπροστά στο αναμμένο τζάκι, να ακούει ιστορίες από τους γεροντότερους για Καλικαντζαραίους και ξωτικά μέχρι αργά το βράδυ, κρυφοκοιτάζοντας που και που στο πηχτό σκοτάδι, προσδοκώντας την εμφάνιση κάποιας νιφάδας χιονιού, να κατεβαίνει τραμπαλίζοντας απ΄τον ουρανό, ώστε να δώσει ακόμη χαρούμενο τόνο στην όλη εορταστική ατμόσφαιρα.

Εορταστικό κλίμα και στις κατάμεστες ταβέρνες του χωριού, που σείονταν κυριολεκτικά από φωνές και χαρτοπαίγνια, με τους Χριστουγεννιάτικους κρασομεζέδες εν πλήρη αφθονία.

Αυτά ήταν τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων……. Κι εκείνα νοσταλγούμε.

Κι όλοι σήμερα αναρωτιόμαστε. Πώς άραγε, εκείνον τον καιρό,, μέσα σε κείνα «τα φτωχικά» χωριατόσπιτα, περίσσευαν οι φωνές, τα υλικά αγαθά και κυρίως το χαμόγελο και τα αισθήματα;

Καλά Χριστούγεννα Αγια Σοφίτες.

1-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1

2-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.