Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Μεγάλη Παρασκευή

Έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα επικράτησε στον ενοριακό μας ναό, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την ψαλμωδία των εγκωμίων του Επιταφίου Θρήνου, γύρω από τον στολισμένο Επιτάφιο που δέσποζε στο κέντρο του ναού, τον ομορφότερο των τελευταίων ετών, κατ΄ ομολογία και των περισσότερων προσκυνητών.

Τέτοιες στιγμές, η σκέψη των ανθρώπων υπερδραστηριοποιείται και εκπέμπει ποικίλα συναισθήματα, που επηρεάζουν αναλόγως την ψυχή.

Χαρά στο άκουσμα της μελωδίας, στη θέα των πολύχρωμων και αριστοτεχνικά τοποθετημένων λουλουδιών στο ξυλόγλυπτο του Επιταφίου, αλλά και της αναπάντεχα μεγάλης σύναξης πιστών, κυρίως απόδημων ΑγιαΣοφιτών, που, αρκετοί από αυτούς, είχαν να έλθουν για καιρό στο χωριό.

Λύπη και νοσταλγία για κάποιους περασμένους Επιταφίους της ζωής μας.

Και ελπίδα. Ελπίδα η ότι η εορτή της ζωηφόρου Αναστάσεως του Χριστού, θα φέρει στον κόσμο ολόκληρο, σε καθέναν από μας, αλλά και στην αξιαγάπητη γενέτειρά μας, την πολυπόθητη καλοτυχία…

Σε λίγες ώρες από τώρα, τελειώνει και η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Θέλουμε να επαινέσουμε και να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που κόπιασαν για τον στολισμό του Επιταφίου (με άριστα αποτελέσματα), αλλά και για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στον Ιερό μας ναό, ολόκληρο αυτό το διάστημα, οι οποίες ήταν αυξημένες, λόγω της ιδιαιτερότητας της παραπάνω Λειτουργικής περιόδου.

Καλή Ανάσταση ΑγιαΣοφίτες.

14

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

15

16

17

18

19

20

2 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Πηνελόπη Β. Λαμπίρη, η οποία, ασχολήθηκε επιμελώς και κυριολεκτικά φιλοτέχνησε με άνθη, τον Σταυρό στον τρούλο του επιταφίου καθώς και τον Πολιτιστικό σύλλογο,την Αικ.Λαμπίρη,την Χριστίνα Αντωνάκου και την Κωστούλα Σιαβελη για την συνεισφορά τους στην αγορά των λουλουδιών του επιταφίου.

  • Η παρακάτω επιστολή που ακολουθεί, αναγνώσθηκε και από Ιερού Βήματος στην ενοριακό ναό της Πλατάνας Κυνουρίας, εκεί όπου εκτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα ο Εφημέριος του χωριού σας και θέλουμε δια της δημοσίευσης στο ιστολόγιό σας (υπό μορφή σχολίου), να λάβει πιο δημοσιότερο χαρακτήρα:

    «ΠαπαΚώστα, στη θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης, μας αναφέρατε από του Ιερού Βήματος, ότι, αντί της καθιερωμένης έναρξης της Ακολουθίας του Επιταφίου στις 5 το απόγευμα και της Αναστάσεως στην 9 το βράδυ, θα γίνει έναρξη αυτών, αντίστοιχα μισής ώρας νωρίτερα, λόγω της δοκιμαζόμενης σας υγείας. Η στιγμή εκείνη για μας ήταν συγκινητική. Εκφράζει το ενδιαφέρον σας και την προσπάθεια που κάνετε, μέχρι βαθμού θυσίας, να ανταποκριθείτε στα Ιερά σας καθήκοντα αυτές τις άγιες ημέρες και να μην μας αφήσετε χωρίς την τέλεση των ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος. Η όλη σας θέση και στάση αποτελεί φωτεινό παράδειγμα διδαχής, για την υφιστάμενη σήμερα άμβλυνση εκτέλεσης του καθήκοντος, την ηθική και κοινωνική κατάπτωση και την έλλειψη συνείδησης που επικρατεί σε αρκετούς δημόσιους λειτουργούς. Κατανοούντες την όλη κατάστασή σας, εκφράζουμε εκθύμως τις ευχές μας για την αποκατάσταση της υγείας σας με την βοήθεια της μακροθυμίας του Αναστάντα Χριστού μας, φράση και έννοια που αναφέρεται κατ΄ επανάληψη στα επίκαιρα Ιερά κείμενα. Να είσαι πάντοτε καλά, να μας «σιδερώνεις» όπως απλά λέγεται, δηλαδή να μας λειτουργείς, σε αγαπάμε. Είσαι ο Ιερέας μας και σε θέλουμε. Σε ευχαριστούμε. Χρόνια Πολλά σε σας και στην οικογένειά σας. Χριστός Ανέστη». Το Εκκλ. Συμβούλιο Πλατάνας Κυνουρίας.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.