Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Eορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ντουμινά.

«Ντουμινά» το έλεγαν παλιά («Βαθειά» σήμερα), εκείνο το μικρό γραφικό χωριουδάκι που βρίσκεται πλησίον του χωριού μας, πέντε (5) χιλιόμετρα ανατολικά.

Εκεί βρεθήκαμε την εορτή του Αγίου Πνεύματος, καθότι γιόρταζε το εκκλησάκι του χωριού και μαζί με αυτό, το χωριό ολόκληρο.

Και ο λόγος; Να βιώσουμε μέσα μας πατροπαράδοτα γεγονότα. Τη Λειτουργία της Εορτής, αλλά και το   πανηγυράκι του χωριού που εξακολουθεί να γίνεται όπως παλιά. Τότε που μας έφερναν οι γονείς μας καβάλα στο γαιδουράκι για να εκκλησιαστούμε και να διασκεδάσουμε στο πανηγύρι της Ντουμινάς. Βλέπετε οι ΑγιαΣοφίτες είχαν δωρίσει την Εικόνα της Αγίας Τριάδος στο παραπάνω εκκλησάκι και είχαν ανέκαθεν τις καλύτερες σχέσεις με τους κατοίκους του χωριού.

Από αυτό το χωριό, αλλά και από το «Χάνι του Τσιώλη» που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο βόρεια, στις «Κορύτες», περνούσε ο παλιός ημιονικός δρόμος (Δραγούνι, Ζηνιά, Χάνι, Άγιος Γεώργιος, Κάτω Δολιανά). Απ’ αυτόν το δρόμο περνούσαν κι εξακολουθούν και περνούν τα κοπάδια τους οι τσοπάνηδες, αλλά και να μεταφέρουν την εικόνα του Δολιανίτη Αι Γιώργη, πεζοπόροι προσκυνητές, από τα Πάνω στα Κάτω Δολιανά, κατά το Φθινόπωρο.  Στην Ντουμινά έφερνε ο δάσκαλος εκδρομή τους μικρούς μαθητές του Σχολείου μας τα παλιότερα χρόνια, διανύοντας έναν μουλαρόδρομο, πέντε (5) περίπου χιλιομέτρων.

Την παραμονή και ανήμερα της εορτής, ο εφημέριος του χωριού πατήρ Ιωάννης Κόσσυβας, τέλεσε αντίστοιχα Εσπερινό και Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή αρκετών προσκυνητών από τη γύρω περιοχή. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρείχε στους προσκυνητές γίδα βραστή, γουρουνόπουλο ψητό κ.α. εδέσματα, τα οποία καταναλώθηκαν μετά συνοδείας παραδοσιακής μουσικής, σε ένα θαυμάσιο καταπράσινο περιβάλλον.

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου πάλι εκεί, ώστε να μη σβήσει το μικρό πανηγύρι της Ντουμινάς.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.