Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Eoρτή στην Ι. Μ. Προδρόμου Κυνουρίας

Νοσταλγικές εικόνες μιας άλλης εποχής, βίωσαν οι προσκυνητές  που παραβρέθηκαν στην Ι. Μ. Προδρόμου Κυνουρίας, κατά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκαν λόγω της εορτής της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου, που εορτάζεται σήμερα (29 Αυγούστου).

Εικόνες από μια άλλη εποχή, πριν από αρκετές δεκαετίες, όπου το Μοναστήρι έσφυζε από ζωή και παρουσίαζε έντονη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, με επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή της Κυνουρίας.

Η Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στην Περδικόβρυση (Τσερβάσι παλαιότερα), αποτελεί σημαντικό ιστορικό και παραδοσιακό στοιχείο και για τον δικό μας τόπο (Αγία Σοφία).

Οι αφηγήσεις των λιγοστών γερόντων του χωριού από τις αναμνήσεις τους, που είναι ακόμα νωπές, προκαλούν γοητεία σε μας τους νεότερους και συνάμα ρίγη συγκινήσεως για τη χαμένη νοσταλγική εποχή.

Οι γεροντότεροι, θυμούνται τα καραβάνια με τα ζώα (τάματα στο Μοναστήρι και άλλα) που περνούσαν απ΄ το χωριό μας, μέρες πριν την εορτή, με κατεύθυνση προς την Ιερά Μονή. Θυμούνται τους πιστούς με τις πραμάτειες τους, που κατασκήνωναν έξω από το Μοναστήρι. Θυμούνται τους Τσερβασινούς αγωγιάτες που μετέφεραν με τα ζώα τους προσκυνητές στο Μοναστήρι, διανύοντας ένα φιδίσιο κι απόκρημνο μονοπάτι.

Θυμούνται τη δόξα και μεγαλοπρέπεια εκείνης της Ιεράς Μονής…

3

1

4

2

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.