Ένας Μπερτσοβίτης θυμάται … !

Έναν ήσυχο οικογενειακό βίο, διάγουν για πάνω από πενήντα χρόνια, ο κ. Σπύρος από το Παρθένι  (Μπερτσοβά παλαιότερα) και η κ. Παναγιώτα από την Αγία Σοφία, φροντίζοντας να απολαμβάνουν, με το παραπάνω, τις χαρές της ζωής και να ξεχνούν τις συνηθισμένες πίκρες και λοιπές αντιξοότητες.

Ο κ. Σπύρος, που διανύει αισίως την 9η δεκαετία της ζωής του, βρίσκεται σε υποδειγματική σωματική ευεξία, αλλά και πνευματική διαύγεια. Το μυστικό αυτής της κατάστασης, το εντοπίσαμε σε ένα μάτσο εφημερίδες δίπλα στον καναπέ όπου καθόταν, αλλά και στην ευγενική  και στοργική συμπεριφορά της συντρόφου του απέναντί του, η οποία, μεταξύ άλλων, καταβάλει καθημερινώς υπερπροσπάθειες, ώστε να τον συγκρατήσει μέσα στο σπίτι και να του κατευνάσει την μανιώδη εκείνη συνήθειά του για περπάτημα που είχε παιδιόθεν, με προορισμό διάφορα αξιοθέατα στις παρυφές της Τρίπολης, αλλά και προς το αγαπημένο του χωριό, που απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη.

Μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του ζευγαριού, αναλίσκεται στις θύμησες από το όμορφο παρελθόν των παιδικών και νεανικών τους χρόνων στο Παρθένι και στην Αγία Σοφία.

Σε κάποια επίσκεψη στο όμορφο σπιτικό τους, ο κ. Σπύρος μας συγκίνησε, ξετυλίγοντας απ’ τη μνήμη του εικόνες  απ΄ την παλιά ΑγιαΣοφιά και τα πιο σημαντικά στοιχεία του χωριού.

Μας μίλησε για τις «ζεστές» σχέσεις των ανθρώπων και τον σκληρό αγώνα της καθημερινής τους βιοπάλης. Για τα γύφτικα, τους βαγενάδες, τους νερόμυλους, την πηγή της Μάνας, το νερό του ποταμιού, τη στάση του τρένου, αλλά και για το μυστικό της καλής σωματικής και πνευματικής του υγείας, που αναφέρεται στο τέλος της ζωντανής καταγραφής …!

2

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ιστορικά. Βάλτε στα αγαπημένα σας αυτόν τον σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*
Ιστοσελίδα

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *