Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

1
Στα «φτωχικά μας» χωριατόσπιτα…
2
Άρωμα Χριστουγέννων
3
Eυχές απ΄ το χωριό
4
Έκδοση Ημερολογίων
5
Ξεκινάει η Κτηματογράφηση ακινήτων
6
Γεωργία Γ. Κουλούρη
7
Καθίσματα
8
Eoρτή του Αγίου Σάββα

Στα «φτωχικά μας» χωριατόσπιτα…

ΗΘΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Τα παλιότερα τα χρόνια και πριν η μετανάστευση οδηγήσει τον πληθυσμό του χωριού μας σε κατάρρευση, οι περισσότεροι ΑγιαΣοφίτες, ήταν κτηνοτρόφοι, αγρότες και οι πιο λιγότεροι γύφτοι (σιδηρουργοί) και βαρελάδες. Ο αγώνας της επιβίωσης, άρχιζε πολύ νωρίς. Πριν καλά φέξει, με το πρώτο φως της ημέρας,

Περισσότερα

Άρωμα Χριστουγέννων

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Το φωτισμένο έλατο στην πλατεία του χωριού και τα πολύχρωμα λαμπιόνια που στολίζουν τα παράθυρα και τις αυλές μερικών μόνο σπιτιών, προμηνύουν τον ερχομό αυτής της χαρμόσυνης και νοσταλγικής εορτής. Ουδέν άλλο….!

Περισσότερα

Eυχές απ΄ το χωριό

Ο εκπρόσωπος της Τοπικής μας Κοινότητας, ο Εφημέριος του χωριού μας και τα μέλη του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑγιαΣοφιτών, εύχονται σε όλους τους απανταχού ευρισκόμενους ΑγιαΣοφίτες, Χαρούμενες εορτές, Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος 2019.

Περισσότερα

Έκδοση Ημερολογίων

«Μπορείς να κοιτάς μια φωτογραφία για μια εβδομάδα και να την ξεχάσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορεί πάλι, να κοιτάξεις μια φωτογραφία για λίγα δευτερόλεπτα και να την θυμάσαι για όλη σου τη ζωή» Στοχεύοντας στην ενδυνάμωση του αισθήματος της αγάπης και της νοσταλγίας για τον τόπο μας, αλλά και για την οικονομική του ενίσχυση, ο Πολιτιστικός…

Περισσότερα

Ξεκινάει η Κτηματογράφηση ακινήτων

Μετά από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας «Ελληνικό Κτηματολόγιο», γνωστοποιείται ότι, ξεκινάει από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, η προθεσμία δηλώσεων ιδιοκτησίας σε ακόμη επτά (7) Π.Ε. της Χώρας, μεταξύ των οποίων υπάγεται και η Αγία Σοφία, όπως και άλλα χωριά της Αρκαδίας και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Περισσότερα

Γεωργία Γ. Κουλούρη

Απεβίωσε στην Αθήνα όπου και διέμενε για αρκετά χρόνια, η Γεωργία Χα Γ. Κουλούρη, το γένος Γ. Αναγνωστάκου, ετών 91, η οποία είχε έλθει νύφη στο χωριό μας από το γειτονικό χωριό, Άγιος Γεώργιος. Ήταν γνωστή στο χωριό, με το παρωνύμιο «Τσιοκαρίνα», το οποίο είχε λάβει από το σύζυγό της Γεώργιο Κουλούρη ή «Τσιοκαράκο», όπως…

Περισσότερα

Καθίσματα

Πιο ξεκούραστη καθίσταται πλέον η πεζοπορία, αλλά και η παραμονή, σε μερικά από τα αξιοθέατα του τόπου μας, μετά την τοποθέτηση καθισμάτων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, σε ορισμένα σημεία του χωριού, όπως στη Βρύση, στο Πηγαδάκι, στους Αγίους  Αναργύρους και στη διαδρομή προς Αγίους Αναργύρους (Σταλιώνα, Μάνα, κ.α.)

Περισσότερα

Eoρτή του Αγίου Σάββα

Αρκετοί ήταν και φέτος οι προσκυνητές, που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του Αγίου Σάββα, που τελέστηκε με τις Ιερές ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας στο προσκυνητάρι του Αγίου, που βρίσκεται στο ομώνυμο Σπήλαιο του χωριού μας, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να τελούνται αρκετές Ιερές Ακολουθίες καθόλο το έτος.

Περισσότερα

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.