Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

1
Τα ασβεστοκάμινα της ΑγιαΣοφιάς
2
Ρόδια και κυδώνια.
3
Φθινόπωρο…
4
O δάκος κατέστρεψε την παραγωγή.
5
O Aϊ Γιώργης των Δολιανών.
6
Εορτή των Αγίων Αναργύρων

Τα ασβεστοκάμινα της ΑγιαΣοφιάς

Bιώνοντας όλοι μας, όσο περνούν τα χρόνια, τις δυσκολίες της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε, για να εξασφαλίσουμε έναν αξιοπρεπή, αν όχι πλήρως άνετο, βίο, όλο και περισσότερο εντείνεται ο θαυμασμός μας για την οργάνωση της τοπικής κοινωνίας των κοντινών μας προγόνων, η οποία (οργάνωση) εξασφάλιζε την πλήρη αυτάρκειά τους, σε καταναλωτικά και άλλα αγαθά, παρόλο που ζούσαν εκείνα…

Περισσότερα

Ρόδια και κυδώνια.

Θλίψη και νοσταλγία, αντί ευχαρίστηση, προσέφερε το θέαμα των ώριμων ροδιών που κρέμονταν απ΄τα δένδρα, τα οποία αντικρίσαμε κάποιο φθινοπωρινό απόγευμα, στη διάρκεια ενός περιπάτου στα περιβόλια, κατά μήκος της ρεματιάς. Απομεινάρια … μιας άλλης νοσταλγικής εποχής, θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς.

Περισσότερα

Φθινόπωρο…

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και χωρίς προβλήματα, βυζαίνει τούτην ώρα, η γενέθλια γη των προγόνων μας, τα πρώτα βρόχινα νερά του Φθινοπώρου, που τα περίμενε ως «Μάνα εξ ουρανού» Τα νέα είναι συνταρακτικά…! Ήλθε το Φθινόπωρο, κι όλα γίνονται πιο όμορφα στον τόπο μας.

Περισσότερα

O δάκος κατέστρεψε την παραγωγή.

Oι βροχές και η υγρασία που επικράτησαν το Καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τις εξαρτώμενες συνθήκες απ΄  τον ανθρώπινο παράγοντα (διαχρονική περικοπή δαπανών για τη δακοκτονία, καθυστέρηση παροχής πιστώσεων για δακοκτονία, καθυστέρηση διαγωνισμών για ψεκασμούς,  καθυστέρηση πραγματοποίησης ψεκασμών, πλημμελής έλεγχος επίβλεψης ψεκασμών, έλλειψη προσωπικού – τρακτέρ κ.α.), ήταν οι κύριες αιτίες που ευνόησαν την ανάπτυξη του…

Περισσότερα

O Aϊ Γιώργης των Δολιανών.

Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα (4 Νοεμβρίου), η μεταφορά της εικόνας του Αϊ Γιώργη των Δολιανών από τα Πάνω στα Κάτω Δολιανά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών κάθε ηλικίας, κυρίως όμως νέων ανθρώπων.

Περισσότερα

Εορτή των Αγίων Αναργύρων

Σημαδιακή, ζωηρή και άκρως συγκινητική, ήταν η προσέλευση των προσκυνητών, ντόπιων και απόδημων ΑγιαΣοφιτών και άλλων από την ευρύτερη περιοχή, που έσπευσαν στο χωριό μας (Αγία Σοφία) για να τιμήσουν την εορτή των Αγίων Αναργύρων, την 1η Νοέμβρη, που τελέστηκε με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία, στο ομώνυμο εξωκλήσι του χωριού μας.

Περισσότερα

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.