Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

1
Στις Βρύσες και τις ρεματιές
2
Ευφροσύνη Χα Β. Καραζάνου
3
Τα «Βύσσινα»
4
Το δάσος της «Περδικόβρυσης»
5
O έμπιστος γαιδαράκος

Στις Βρύσες και τις ρεματιές

Σημαντικό μέρος της ιστορίας του χωριού μας, βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στις πυκνές φυλλωσιές της ρεματιάς, που σχηματίζουν τα πανύψηλα πλατάνια, οι λεύκες και οι βελανιδιές, που φύονται εκατοντάδες χρόνια τώρα, ανάμεσα σε αυτή και τα διπλανά, άλλοτε εύφορα, περιβόλια. Εκεί όπου υπάρχουν οι Βρύσες, η πηγής της Μάνας, τα ερείπια των νερόμυλων και τα, πολυσύχναστα σε…

Περισσότερα

Ευφροσύνη Χα Β. Καραζάνου

Απεβίωσε την 18 Ιουνίου στην Αθήνα όπου και διέμενε, η Ευφροσύνη Χα Βασιλείου Καραζάνου (Επιθεωρητή), μητέρα του Γιώργου Καραζάνου (Δικηγόρου). Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε την 19 Ιουνίου και ώρα 11.30 στον ενοριακό ναό του χωριού μας.

Περισσότερα

Τα «Βύσσινα»

Η μία και μοναδική Βυσσινιά του χωριού μας, βρισκόταν στο Βόρειο μέρος του λαχανόκηπου του Σχολείου, κοντά στα Κουμανέϊκα σπίτια. Την είχαν φυτέψει κάπου στη δεκαετία 1950, δάσκαλοι και μαθητές, ως αντικείμενο διδασκαλίας για το μάθημα της Φυσικής Ιστορίας, που πάντα γίνονταν στην ύπαιθρο. Κι όμως ολόκληρο το χωριό, περίμενε με αδημονία τα «Βύσσινα».

Περισσότερα

Το δάσος της «Περδικόβρυσης»

Κάθε δρασκελιά, ανάμεσα και κάτω απ΄τις πανύψηλες Βελανιδιές, Πλατάνια και Αριές, σκόρπιζε στον αέρα μυρωδιές από θυμάρι, θρούμπι κι αγριορίγανη Ένας κότσυφας, που μας κρυφοκοίταζε μέσα απ΄τα κλαδιά ενός κέδρου, κελαηδούσε, χοροπηδώντας ρυθμικά. Σταμάτησε ξαφνικά τη λαλιά κι άλλαξε κλαδί, δίνοντας φωνή και σ΄ άλλα μικροπούλια

Περισσότερα

O έμπιστος γαιδαράκος

Ξημέρωνε Κυριακή. Ο ήλιος που ΄χε ξαγναντήσει πίσω απ΄την κορυφογραμμή της Ζάβιτσας, λάμπρυνε το μικρό χωριό, λευκαίνοντας τ΄ ασβεστωμένα σπίτια κι ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την χαρούμενη διάθεση των κατοίκων, που είχε προκαλέσει ο χορτάτος ύπνος, ανάμεσα στο νυχτερινό αγέρι της ρεματιάς.

Περισσότερα

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.