O δάκος κατέστρεψε την παραγωγή.
Oι βροχές και η υγρασία που επικράτησαν το Καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τις εξαρτώμενες συνθήκες απ΄ τον ανθρώπινο παράγοντα (διαχρονική περικοπή δαπανών για τη δακοκτονία, καθυστέρηση παροχής πιστώσεων για δακοκτονία, καθυστέρηση διαγωνισμών για ψεκασμούς, καθυστέρηση πραγματοποίησης ψεκασμών, πλημμελής έλεγχος επίβλεψης ψεκασμών, έλλειψη προσωπικού – τρακτέρ κ.α.), ήταν οι κύριες αιτίες που ευνόησαν την ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου της ελιάς, φέτος στο χωριό μας, ο οποίος με τη σειρά του μείωσε σημαντικά την φετινή ελαιοπαραγωγή, που αρχικά προβλεπόταν να είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.
Δύο και στην καλύτερη περίπτωση, τρεις μέρες το πολύ, κράτησε το «λιομάζωμα» στον τόπο μας, κατάσταση που συρρίκνωσε κατά πολύ το εισόδημα των συγχωριανών μας.
Ωστόσο όμως, αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, ήταν αρκετό για τους λάτρεις της υπαίθρου να απολαύσουν τις συγκινήσεις και χαρές αυτής της γραφικής αγροτικής εργασίας, το λιομάζωμα, που γίνεται εν μέσω Φθινοπώρου.
Συμπέρασμα: μόνο αν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας (όπως πέρυσι το καλοκαίρι / δείτε εδώ), με έγκαιρους μαζικούς ψεκασμούς από τον Ιούνιο (τον πιο κρίσιμο μήνα για την ανάπτυξη του Δάκου) και με ιδιωτική – ατομική πρωτοβουλία έκαστος, μόνο τότε θα έχουμε ικανοποιητικά αποτέλεσμα.
Δυστυχώς οι καταστάσεις, εκεί μας οδηγούν.
Θυμάμαι όταν ήμουν ακόμα μικρό παιδί, την εποχή που δεν υπήρχε ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ούτε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, παρά μόνο ένα και μοναδικό τηλέφωνο, που τό ΄χε ο παπάς του χωριού μας. Τότε, λάβαινε ειδοποίηση ο Πρόεδρος για επικείμενη Δακοκτονία, δύο τουλάχιστον μέρες πριν. Ειδοποιούσε, με τη σειρά του, τους μελισσοκόμους να κλείσουν τα μελίσσια την ώρα του ψεκασμού, καθώς και άλλες ευπαθείς ομάδες ανθρώπων. Κατέφθανε το ελικόπτερο πολύ πρωί, σχεδόν με το χάραμα (κάπου στις αρχές Ιουνίου) και για μισή περίπου ώρα, «έλουζε» κυριολεκτικά όλους τους ελαιώνες. Την ίδια χρονιά ίχνος δάκου και οι ελιές έσπαζαν από την παραγωγή. Και συνέβαινε αυτό εκείνα τα χρόνια που επικρατούσε γενική φτώχεια στο Κράτος και στην Ελληνική οικογένεια και η τεχνολογία ήταν ακόμα υποανάπτυκτη. Σήμερα άραγε, γιατί τόση ολιγωρία…;!