Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Νεότεροι οικιστές – Ετεροδημότες.

Ως πρώτοι οικιστές στο χωριό μας (Αγία Σοφία), φέρονται, σύμφωνα με τα «Κυνουριακά» (Αθήνα 1930) του Καλλίστρατου Καλλούτση, ένας Λαμπίρης, ένας Φαρμασώνης και ένας Σιαβελής, οι οποίοι άρχισαν σταδιακά να εγκαθίστανται στο νέο οικισμό τους από το έτος 1850 από το χωριό Καράτουλα Κυνουρίας. Τα αμέσως επόμενα χρόνια και πριν από το έτος 1900, άρχισαν να εγκαθίστανται και άλλες οικογένειες, όπως οι οικογένειες Καραζάνου, Λυμπέρη, Ρόλλα και Μπακούρη.

Οι περισσότεροι σημερινοί κάτοικοι του χωριού, έχουν οικογενειακά ονόματα αντίστοιχα με αυτά των πρώτων οικιστών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κάθε οικογενειακός κλάδος εγκαταστάθηκε σε μια ορισμένη περιοχή του νέου οικισμού. Οι οικογένειες Καραζάνου στο κέντρο, οι οικογένειες Λαμπίρη στο κέντρο και νότια, οι οικογένειες Σιαβελή στη νότια άκρη του οικισμού (Σιαβελιάνικα), οι οικογένειες Μπακούρη στην Ν.Α. πλευρά (Μπακουρέϊκα), οι οικογένειες Φαρμασώνη στο κέντρο και Δυτικά και οι οικογένειες Ρόλλα στην ανατολική άκρη του χωριού (Ρολλέϊκα).

Οι παραπάνω οικογένειες και οι, εν καιρώ απόγονοί, τους, αποτέλεσαν τον κύριο συνεκτικό ιστό του χωριού και όλων των ΑγιαΣοφιτών, απόδημων και μη.

Όμως, θα ήταν πασιφανώς άδικο, να μην επισημάνουμε και την σημαντική παρουσία άλλων οικογενειών, που δημιουργήθηκαν στο χωριό μας τα νεότερα χρόνια, μετά το έτος 1900, από νεότερους οικιστές, οι οποίοι είτε εγκαταστάθηκαν από άλλα χωριά οικογενειακώς, ή μεμονωμένα, ή ως σώγαμπροι, οι οποίοι εντάχθηκαν επάξια στην κοινωνία του χωριού και όλοι μαζί δημιούργησαν την γενιά όλων των απανταχού ευρισκομένων ΑγιαΣοφιτών.

Παραθέτουμε όσα στοιχεία καταφέραμε να συλλέξουμε για τους νεότερους οικιστές, ετεροδημότες στην αρχή και ύστερα κανονικούς δημότες.

Γεώργιος Τσιώρος από τα Βέρβαινα, στις αρχές του προηγούμενοι αιώνα, ο οποίος παντρεύτηκε την Αγγέλω Λαμπίρη από την οικογένεια του Κων/νου Λαμπίρη (Μπέρκου) και απέκτησε δύο παιδιά τον Ηλία και έτερο άλλο.

Παναγιώτης Σωτηράκος από το Καστρί, ο οποίος παντρεύτηκε την Παναγιώτα Κων. Λαμπίρη. Ήταν δάσκαλος και Ιερέας και εκτέλεσε τα καθήκοντά του στο χωριό, μέχρι το έτος 1937. Απέκτησε τρία παιδιά τον Κώστα που παντρεύτηκε την Αναστασία στο Βραχάτι Κορινθίας, τη Γεωργία που παντρεύτηκε τον Παν. Κουτσογιάννη από την Περδικόβρυση και διέμεινε στην Αθήνα και την Στάμω που παντρεύτηκε τον αείμνηστο παπαΓιώργη Λαμπίρη.

Γεώργιος Ρούνης από τα Δολιανά, ο οποίος παντρεύτηκε τη Δημήτρω Κων. Σιαβελή και απέκτησε τρία παιδιά τον Παναγιώτη, τον Ιωάννη και το Στυλιανό. Οι δύο τελευταίοι μετανάστευσαν στην Αυστραλία.

Ιωάννης Κουλούρης από Καράτουλα, ο οποίος παντρεύτηκε τη Θεοφάνη Δημ. Καραζάνου και απόκτησε δύο παιδιά το Δήμο (ανάπηρος) που παντρεύτηκε την Πολυτίμη και το Γιώργη που παντρεύτηκε τη Γεωργία Αναγνωστάκου από τον Άγιο Γεώργιο και απόκτησαν πέντε παιδιά.

Αντώνιος Καλούτσης από το Καστρί, ο οποίος παντρεύτηκε την Παναγιώτα Ιωάννη Φαρμασώνη και απέκτησαν δύο παιδιά τον Καλλίστρατο (συγγραφέα – δημοσιογράφο) και την Πηνελόπη, που παντρεύτηκε τον Ιωάννη Ρόλλα και απέκτησε δύο παιδιά τον Αντώνη και την Άννα.

Γεώργιος Τσαμούλος από τα Βέρβαινα, ο οποίος παντρεύτηκε την Παναγιώτα Χα Γεωργίου Μπακούρη και απέκτησε μία κόρη τη Γιαννούλα, που παντρεύτηκε τον Β. Καλλαντζή – Τσιάλτα και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κώστα, την Γεωργία, τη Χαρίλεια και την Τασία και μετανάστευσαν οικογενειακώς στο Άργος.

Ευάγγελος Χασάπης από το Ξηροπήγαδο, ο οποίος παντρεύτηκε την Όλγα Βασ. Σιαβελή και απέκτησαν έξι παιδιά.

Κων/νος Σούρσος από τα Βέρβαινα, ο οποίος παντρεύτηκε την Ελένη Γ. Ρόλλα και απέκτησε τρία παιδιά, τον Γεώργιο, τον Ανδρέα και την Παναγιώτα.

Γεώργιος Μίλης από τα Βέρβαινα, ο οποίος παντρεύτηκε τη Βασιλική Φαρμασώνη και απέκτησαν το Δήμο που πέθανε στην Αμερική και τη Λευτέρω, που παντρεύτηκε τον Κων/νο Ρόλλα. Στο δεύτερό του γάμο, παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια Καμπυλαυκά από τη Γαλτενά και απέκτησαν τρία παιδιά, το Δήμο, τον Ανδρέα και τη Θεοδοσία.

Δημήτριος Ασκούνης από τη Μεσσοράχη, ο οποίος παντρεύτηκε την Παναγιώτα Βασ. Ρόλλα και απέκτησε, ένα παιδί τον Ανδρέα. Ύστερα ξαναπαντρεύτηκε την Αμαλία Γεωργ. Ρόλλα και απέκτησε τον Γιάννη, την Παναγιώτα, το Βασίλη, τη Χριστίνα, τη Ματίνα, κ.α.,

Πέτρος Αντωνάκος του Εμμανουήλ από το Ελαιοχώρι, ο οποίος παντρεύτηκε τη Χριστίνα Χαρ. Καραζάνου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Χαράλαμπο, τη Μαρία και την Παρασκευή.

Αριστείδης Σημάδης από το Καράτουλα, ο οποίος παντρεύτηκε την Καλλιόπη Καραζάνου και απέκτησε τον Γιάννη, που σκοτώθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο, τον Νίκο, την Παναγιώτα, τη Σοφία, τον Παναγιώτη, ίσως και άλλα που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Δημήτριος Κατσιάβος από το Μεσσοράχη, που παντρεύτηκε τον Όλγα Αναστασίου Σιαβελή και απέκτησαν ένα κορίτσι τη Βασιλική, που παντρεύτηκε και πέθανε στο Άργος, αφού απέκτησε δύο παιδιά.

Σπυρίδων Μούρμουρας από το Μεσσοράχη, όπου παντρεύτηκε την Ελένη Γρηγ. Σιαβελή.

Δημήτριος Ταλαγάνης από τη Μαγούλα, ο οποίος παντρεύτηκε τη Δήμητρα Βασ. Ρόλλα και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Και τα υστερότερα τελευταία χρόνια ο Παναγιώτης Δοάνης από τα Αγιωργήτικα και ο Νικόλαος Μπίσκος από το Άργος, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς.

Μέγα το γένος, όπως φαίνεται και των νεότερων οικιστών του χωριού μας, οι περισσότεροι από τους οποίους τυγχάνουν απόδημοι.

Όλοι οι παραπάνω ξεκίνησαν και έθεσαν βάσεις στη ζωή τους από το μικρό μας το χωριό, το οποίο τις δύσκολες τούτες ώρες που περνά, τους περισσότερους τουλάχιστον, τους αναζητά με αγωνία.

1

2

Τελευταίος δεξιά στην παρέα στο καφενείο του Ι. Λυμπέρη, διακρίνεται ο καταξιωμένος ετεροδημότης Πέτρος Αντωνάκος, καταγόμενος από τη γειτονική Μάσκλινα. Εντάχθηκε άμεσα στην κοινωνία του χωριού, το οποίο αγάπησε, περισσότερο ίσως κι από τη γενέτειρά του

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Από κάθε αναγνώστη που τυχόν γνωρίζει, είναι επιθυμητή και ευπρόσδεκτη κάθε φωτογραφία, ή διόρθωση, ή πρόσθεση στοιχείων (μέσω του μειλ μας ή μέσω σχολίου κάτω από το άρθρο), έτσι ώστε το παραπάνω άρθρο να γίνει περισσότερο ολοκληρωμένο.

2 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Έχω την τιμή να σας γνωρίσω συμπληρωματικά ότι μετά την κατάργηση του δήμου Τανίας το έτος 1912 και την δημιουργία ανεξάρτητων κοινοτήτων, ειδικός νόμος όριζε ότι οι οικισμοί που είχαν πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων αναγνωρίζονται σαν ανεξάρτητες κοινότητες. Τότε οι δευτερογενείς Καστρίτικοι οικισμοί της Μάσκλινας και της Αγίας Σοφίας συνενώθηκαν και επειδή τηρούσαν την προϋπόθεση αυτή αποτέλεσαν ανεξάρτητη κοινότητα με την επωνυμία «κοινότητα Μάσκλινας».Η αναγνώριση της «κοινότητας Μάσκλινας» με αυτή την επωνυμία έγινε με το από 18-8-1912 Β.Δ. που δημοσιεύτηκε στο αριθμ 252/1912 Φ.Ε.Κ. (τεύχος Α΄). Ο οικισμός της Αγίας Σοφίας τελικά αποσπάστηκε και αποτελεί έκτοτε ξεχωριστή κοινότητα από το 1913.

  • Πολύ χρήσιμη η ιστορική πληροφορία του κ. Γ,Σκλημπόσιου -Μασκλινιώτη σχετικά με τις κοινότητες των γειτονικών καστρίτικων οικισμών.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.