Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών και παλιού νερόμυλου.

Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών - Αγία Σοφία Κυνουρίας Ν. Αρκαδίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 24 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της κοινότητας, εθελοντικός καθαρισμός μέρους του σηματοδοτημένου μονοπατιού από τα πεσμένα καμμένα δέντρα και από τα χορτάρια ενώ ανοίχτηκε και μια πάροδος του υπάρχοντος μονοπατιού ώστε να συνδέεται με το τουριστικό κατάλυμα του χωριού μας.

Ανοίχτηκε επίσης το μονοπάτι πάνω από τα μπακουρε’ί’κα σπίτια που οδηγεί προς τον σιαβελε’ί’κο μύλο, στον οποίο καθαρίστηκε και εμφανίστηκε το πέτρινο μυλαύλακο από λαξευμένη πέτρα, η κόφτρα και το μυλοβάγενο από επίσης λαξευμένες πέτρες.

Οι μύλοι του χωριού μας αποτελούν μέρος της ιστορίας του, οι πρόγονοι μας κόπιασαν να τους φτιάξουν και αποτελεί καθήκον σε εμάς τους απογόνους, τουλάχιστον ο καθαρισμός και η ανάδειξη τους καθώς τέτοιοι νερόμυλοι με τόση μαστοριά δεν υπάρχουν αλλού στην περιοχή μας.Συγκέντρωναν κάποτε και κατοίκους όμορων χωριών οι οποίοι έρχονταν και άλεθαν τα γεννήματα που παρήγαγε ο καθένας και έδιναν ζωή στο χωριό ενώ αποτελούσε και ένα έσοδο για τους τότε κατοίκους του.

Η παρουσία τους στο χωριό μας λοιπόν αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο έχουμε σκοπό να εκμεταλλευτούμε ώστε να αναδειχθεί τουριστικά το όμορφο χωριό μας.

Τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες δράσεις με καθαρισμούς υπαρχόντων μονοπατιών, διάνοιξη νέων και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του συγκεκριμένου μύλου.

3 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Λυπάμαι που δεν κατάφερα να έλθω, χαίρομαι όμως για τον καθαρισμό.
    Χαίρομαι, γιατί την επόμενη φορά που θα περπατήσω στη ρεματιά, θα δω τους μυλωνάδες να στέκουν στην πόρτα του παλαιού Σιαβελιανικου μύλου.
    Θα δω και τους πελάτες με τα ζώα τους, να τα “χουν δέσει κάτω απ” τις καρυδιές και τα πλατάνια, περιμένοντας τη σειρά τους για άλεσμα. Φορτωμένα, άλλο με διό, και τα πιο μεγάλα, με τέσσερα και περισσότερα τσουβαλια στάρι.
    Θα ακούσω και το κελαρισμα του νερού, που φεύγοντας από τη γούρνα, περνάει απ” το πέτρινο αυλάκι και χύνεται με ορμή στη φτερωτή του μύλου.
    Κυρίως όμως δεν θα πλήξω στον περίπατο.
    Θα “χω τόσους να δω και τόσα της προκοπής να κουβεντιάσω, με όλους αυτούς τους, προσωρινούς και μόνιμους, ενοίκους της ρεματιάς.
    Ανθρώπους, ζώα και πουλιά.
    Τι να το κάνω ν” ανέβω στο χωριό.

  • Στράτος - Κωνσταντίνα (Γεωργίου & Αικατερίνης Λαμπίρη) - Νικόλας says:

    Χίλια μπράβο!
    Ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα κάνετε!

  • Ειλικρινά δεν βρίσκω λόγια να επαινέσω και να ευχαριστήσω για το έργο σας. Εύχομαι σε όλους σας υγεία και καλή δύναμη.
    Είναι συγκινητικό το να πέρνεις ευκαιρία από την καταστροφή της φωτιάς. Μπράβο σας!

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.