Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Eoρτή του Αγίου Σάββα

Μέσα σε μια έντονη κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπως επιβάλλει άλλωστε και το απόκρημνο τοπίο, εορτάστηκε και φέτος η εορτή του Αγίου Σάββα στο χωριό μας. Ως γνωστό, προσκυνητάρι του Αγίου, βρίσκεται στο ομώνυμο Σπήλαιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να τελούνται αρκετές Ιερές Ακολουθίες καθόλο το έτος.

Αρκετοί ήταν και φέτος οι προσκυνητές από το χωριό μας και τη γύρω περιοχή, που παρακολούθησαν τις Ιερές ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας. Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι που διαχέονταν από το Σπήλαιο σε ολόκληρη τη ρεματιά, μαζί με τη θέα των φθινοπωρινών χρωμάτων που έζωναν την περιοχή, συνετέλεσαν ώστε οι ευλαβείς προσκυνητές – φυσιολάτρες οι περισσότεροι – να βιώσουν σπάνια συναισθήματα. Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο.

Ο Άγιος Σάββας, γεννήθηκε το έτος 439 στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας από γονείς Χριστιανούς, τον Ιωάννη και τη Σοφία και απεβίωσε το έτος 532. Ασκήτευσε σε αρκετές μονές της ευρύτερης περιοχής των Ιεροσολύμων και αλλού και σήμερα το σκήνωμά του, βρίσκεται άφθαρτο στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που ίδρυσε ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα

Ο Άγιος Σάββας, ένας απ΄ τους πολιούχους Αγίους του χωριού μας, ας πρεσβεύει υπέρ υγείας και μακροημέρευσης,  όλων μας.

8

3

4

5

6

7

9

10

1

11

2 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Καλησπέρα σας,
    Θα με ενδιέφερε να μάθω περισσότερα σχετικά το Προσκηνητάρι Σπήλαιο του Αγίου Σάββα, την ιστορία του σπηλαίου, αν είναι επισκέψιμο, κάθε πότε λειτουργεί. Το όνομα του χωριού σας, Αγία Σοφία, προέρχεται από την μητέρα του Αγίου Σάββα και το γιορτάζετε στις 18 Δεκεμβρίου;
    Ευχαριστώ,

  • Η πιο επικρατέστερη εκδοχή, ιστορικώς αποδεδειγμένη, είναι ότι το όνομα του χωριού προήλθε από παλαιό προσκυνητάρι που προϋπήρχε στην περιοχή, πριν ακόμα κατασκευαστεί ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας (1879). Το προσκυνητάρι αυτό, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Σοφίας μετά των τριών θυγατέρων Αυτής, Πίστεως Ελπίδας και Αγάπης. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία, ανατρέξτε στην από 11-3-2017 ανάρτησή μας, με τίτλο [Η παλιά ΑγιαΣοφιά].
    Στο Σπήλαιο του Αγίου Σάββα, που είναι καθόλο το έτος επισκέψιμο και προσβάσιμο, πραγματοποιείται Εσπερινός και Θεία Λειτουργία, παραμονή και ανήμερα της εορτής, την 04 και 05 Δεκεμβρίου, καθώς και κατά την εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του (26 Οκτωβρίου) και ορισμένες ακόμα φορές, σύμφωνα με επιθυμία προσκυνητών και πρόγραμμα που ορίζει ο Εφημέριος του χωριού μας, Ιερεύς Κων/νος Λαμπίρης.
    Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών, πέραν των τριάντα ετών (με πρωτοβουλία του παραπάνω Ιερέα) και μετά από οραματισμό του Αγίου σε κατοίκους της περιοχής.
    Υπάρχουν ενδείξεις (ξερότοιχοι, τομές κλαδιών δένδρων σε απόκρημνα σημεία κ.α.) στο Σπήλαιο, αλλά και σε άλλα Σπήλαια πλησίον της περιοχής, ότι αυτά παλιότερα είχαν χρησιμεύσει και ως Ασκητήρια. Πληροφορίες γι αυτά, μπορείτε να βρείτε και στο βιβλίο ΤΑ ΑΣΚΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ του Ιερέα Γεωργίου ΠΕΤΡΗ από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ στο οποίο γίνεται μια καταγραφή των υλικών καταλοίπων του ασκητικού μοναχισμού στην Κυνουρία.
    Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.