Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Ιστορία του Συλλόγου μας

Ο Πολιτιστικός και εξωραϊστικός Σύλλογος ΑγιαΣοφιτών «Η Αγία Σοφία», ιδρύθηκε το έτος 1992 από μια ομάδα ΑγιαΣοφιτών (πρόεδροι του χωριού οι περισσότεροι), οι οποίοι είχαν τη σοφία να προβλέψουν ότι, ο Σύλλογος του χωριού είχε να προσφέρει πολύτιμο έργο στα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Και η πρόβλεψή τους αυτή επαληθεύτηκε από την 1η Ιανουαρίου 1999, όταν σε εφαρμογή του Νόμου Καποδίστρια, καταργήθηκαν οι Κοινότητες και ίσχυσαν τα Τοπικά Συμβούλια, με την απευθείας υπαγωγή τους στον αντίστοιχο Δήμο.

Έκτοτε λιγόστεψαν κατά πολύ οι πάσης φύσεως οικονομικές εισφορές προς το χωριό μας και κατά συνέπεια και τα διάφορα έργα (υλικά και άλλα) που γίνονταν σε αυτό.

Από εκείνο το χρονικό διάστημα, ο Σύλλογος του χωριού μας, με τη βοήθεια των μελών του, απόδημων ΑγιαΣοφιτών και διαφόρων άλλων Υπηρεσιών και φορέων, δραστηριοποιήθηκε εντόνως και προσέφερε σημαντικό έργο, προσπαθώντας να καλύψει το κενό, που άφησε η κατάργηση της Κοινότητας Αγίας Σοφίας.

Το παραπάνω έργο, που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με αμείωτη ένταση, είναι εξωραϊστικό, επικοινωνιακό, ψυχαγωγικό, ιστορικό κ.α. Ειδικότερα:

α. σταδιακή ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου (το οποίο ο Σύλλογος έχει ως έδρα του),
β. δενδροφυτεύσεις,
γ. καθαρισμός παλαιών πέτρινων βρυσών και πηγών,
δ. κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας,
ε. Αποκριάτικος χορός στον οποίο διατηρείται το έθιμο του Καλολόγου (άναμμα φωτιάς),
στ. Καλοκαιρινό αντάμωμα με τη συμμετοχή αρκετών απόδημων,
ζ. εκδρομές και άλλα, όπως έκδοση Ημερολογίων, έγγραφες παρεμβάσεις στις αρχές για επίλυση διαφόρων προβλημάτων, μέχρι και έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας (παλαιότερα και για οχτώ (8) χρόνια), δραστηριότητα που τώρα έχει σταματήσει.

Οι άνθρωποι που κατά το παρελθόν προίσταντο των Διοικητικών Συμβουλίων (Πρόεδροι) ήταν οι: Αθανάσιος ΧΑΣΑΠΗΣ, Ευάγγελος ΦΑΡΜΑΣΩΝΗΣ, Κυριάκος ΛΑΜΠΙΡΗΣ, Κων/νος ΦΑΡΜΑΣΩΝΗΣ, Βασίλειος ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ και Παναγιώτης ΛΥΜΠΕΡΗΣ (σήμερα).

Όλοι εμείς οι ΑγιαΣοφίτες, μέλη του Συλλόγου, απόδημοι και άλλοι, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας και συνεχίζουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, προς όφελος του τόπου μας.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.