Καθαρισμών πηγών και δασικών μονοπατιών.

Εν όψει της περιόδου του καλοκαιριού από τους ανθρώπους του Δ. Σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, έγινε καθαρισμός της πέτρινης Βρύσης στη ρεματιά και των εξωτερικών χώρων των πηγών της «Μάνας» και του Πηγαδακίου.

Επίσης, έγινε καθαρισμός του μονοπατιού που διασχίζει την κεντρική ρεματιά του χωριού(δείτε) και καταλήγει στην πηγή της Μάνας, καθώς επίσης και διάνοιξη δύο ακόμα μονοπατιών που ξεκινούν από το παραπάνω μονοπάτι και οδηγούν, το ένα προς τη δεξαμενή άρδευσης και το άλλο προς την περιοχή Λάζο – Αλώνια. Στα δύο τελευταία έγινε και σηματοδότηση.

Βαδίζοντας κυριολεκτικά πάνω στα χνάρια των προγόνων μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος προέβη στις παραπάνω ενέργειες:

α. για να καταστήσει εφικτή την επισκεψιμότητα στα παραπάνω αξιοθέατα του τόπου μας, προσελκύοντας περιπατητές και ανθρώπους που θέλουν να αθληθούν μέσα στη φύση και στο χωριό.

β. για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των συγχωριανών μας (προσβασιμότητα στην δεξαμενή άρδευσης και στις σωληνώσεις της άρδευσης – ύδρευσης)

γ. για να διατηρήσει την παράδοση του τόπου μας, αφού αυτά τα μονοπάτια αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ παλαιότερα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κοντινών μας προγόνων. Αυτά χρησιμοποιούσαν για να μεταβούν στη ρεματιά, στους νερόμυλους, στη Βρύση, στα περιβόλια και στους πλακιάδες του ποταμιού που χρησιμοποιούσαν ως πλυσταριό και

δ. για να αναδείξουμε την φυσική ομορφιά του τόπου μας.

Το ίδιο σημαντική κρίνεται και η τοποθέτηση των μικρών κιτρινοπράσινων πινακίδων, διότι: α. καθοδηγούν, β. θυμίζουν στους παλιούς και γ. πληροφορούν τους νεώτερους για ιστορικά στοιχεία.

Μέλημα του Πολιτιστικού μας Συλλόγου είναι, μέσα στο καλοκαίρι, να διανοιχτεί κι άλλο ένα μονοπάτι (από Π. Σιαβελιάνικα προς δεξαμενή άρδευσης) και να καθαριστούν και τα υπόλοιπα που έχουν διανοιχτεί.

Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός της ύπαρξης ενός λαβυρινθώδους διαδρόμου μονοπατιών, που περιέπλεκε το χωριό μας απ’ άκρη σε άκρη, το οποίο (γεγονός) αποτελούσε μόνο ένα μικρό μέρος της Κοινοτικής – Διοικητικής οργάνωσης του τόπου μας από τους εκάστοτε Προέδρους της Κοινότητας.

Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε όσα απ’ αυτά μπορούμε, για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω και γι αυτό επισημαίνεται ότι, η διάνοιξη παλιών μονοπατιών δεν πρέπει να γίνεται με εργολαβίες και μπουλντόζες. Η δουλειά θέλει προσοχή και πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που έχουν εξοικειωθεί και γνωρίζουν το χώρο.

Δεν θέλουμε να καταστραφούν οι ξερολιθιές που τα συγκρατούσαν, ούτε τα βρύα, οι λειχήνες, οι βολβοί με τα κυκλάμινα και η άλλη μικροχλωρίδα που τα στολίζει εδώ και δεκάδες χρόνια.

Στη διάνοιξη παλιών μονοπατιών δεν χωρούν εκσκαφές, επιχωματώσεις και εξορύξεις αδρανών υλικών, τα οποία διαταράσσουν το φυσικό περιβάλλον.

Μόνο έτσι ο επισκέπτης που θα πραγματοποιήσει την κάθε διαδρομή, διερχόμενος κάτω από βελανιδιές και πανύψηλα πλατάνια, θα ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές του τόπου μας, ακόμα παρθένες και ανέγγιχτες, εκστασιαζόμενος από το σπάνιο φυσικό κάλλος και αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη στην ψυχοσωματική του υγεία.

Οι ομορφιές του τόπου μας, είναι πλούσιες, σπάνιες, ιδιαίτερες και περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Αυτή άλλωστε, είναι και η γοητεία της περιπλάνησης.

3

4

1

2

5

6

17

7

10

11

12

9

8

13

14

15

16

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Σύλλογος. Βάλτε στα αγαπημένα σας αυτόν τον σύνδεσμο.

2 σχόλια στο άρθρο “Καθαρισμών πηγών και δασικών μονοπατιών.

  1. ΜΠΡΑΒΟ!!!! στην δραστήρια και πανταχού παρούσα ομάδα καθαρισμού.Πόσες φορές αλήθεια στα παιδικά μας χρόνια, οδοιπορώντας τον Αρμακά, περπατήσαμε με τις Μασκλινιώτικες παρέες μας αυτή τη ρεματιά με τα βαθύσκια πλατάνια της και τα γάργαρα νερά της .Αν δεν είναι αυτή μια γωνιά από τον επίγειο παράδεισο, τι άλλο μπορεί να είναι::

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*
Ιστοσελίδα

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *