Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

To πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς (& video)

Μπορεί το ξακουστό πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς να μην κράτησε τρεις μέρες όπως γίνονταν παλιά, ωστόσο όμως η εορτή, τελέστηκε με την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει και επιβάλλεται άλλωστε για την Προστάτιδα του χωριού μας, μέσα από τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, που έγιναν την παραμονή και ανήμερα της εορτής (16 και 17 Σεπτέμβρη).

Πλήθος προσκυνητών και Ιερέων κατέκλυσε το χωριό και τον ενοριακό μας ναό, για να τιμήσει τη μνήμη της Αγίας Σοφίας, μετά των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, οι οποίες μαρτύρησαν στη Ρώμη, το έτος 117 μ.Χ. επί αυτοκρατορίας Αδριανού.

Και είναι να απορεί κανείς, πως ένα τόσο μικρό χωριό, συγκεντρώνει τόσους πολλούς προσκυνητές, δυσανάλογους για τον πληθυσμό του. Η απάντηση είναι ο παραδοσιακός τρόπος που γίνεται το πανηγύρι, αλλά και η αγάπη που τρέφουν οι επισκέπτες για τον τόπο μας, η οποία διατηρείται και γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας που επιδεικνύει το Ε. Σ. για τη πρόοδο του τόπου μας, την οποία (δραστηριότητα) αντιλαμβάνονται ποικιλοτρόπως οι προσκυνητές και συνδράμουν με την παρουσία τους για τον ίδιο σκοπό.

Το πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς, είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Κρατάει την ιστορία και  παράδοση, θυμίζοντας τον παλιό καλό καιρό που το χωριό έσφυζε από ζωή. Και αξίζει έπαινος στους ανθρώπους του εκάστοτε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πρωτοστατούντος του Ιερέα μας παπαΚώστα Λαμπίρη, οι οποίοι έχοντας απόλυτη κατανόηση και ευθύνη του σκοπού τους, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να το διατηρήσουν και μάλιστα τα τελευταία χρόνια το «αναβιώνουν» στο χώρο της Εκκλησίας, όπως γίνονταν παλιά.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ευχαριστεί όλους τους προσκυνητές, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το χωριό μας, την ημέρα της εορτής. Επίσης ευχαριστεί όλους όσους προσέφεραν αφιλοκερδώς την όποια συνδρομή τους, καθώς και όλους όσους συνέδραμαν προσφέροντας δώρα στη Λαχειοφόρο αγορά (καταστήματα Γ. Τετώρος, Αφοι Καρκούλη στο Άστρος, Αφοι Λαμπίρη στην Τρίπολη, Π. Δοάνη  από το χωριό μας και δεκάδες άλλοι ακόμα).

Είθε η Αγία Σοφία μετά των τριών θυγατέρων της να πρεσβεύει, υπέρ υγείας όλων. Χρόνια Πολλά.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

2 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας
  • 1) Συγχαρητήρια στα παιδιά που άνοιξαν το πρόγραμμα !!!
    2) Χρόνια πολλά στο υπέροχο χωριό μας και του χρόνου με υγεία !!!

  • Εύχομαι σε όλους: Σοφία(την άνωθεν), Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα ! Η εορτή του χωριού σας τα περιλαμβάνει όλα! «ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», λοιπόν, να είμαι κι εγώ μαζί σας, κάτι που τόσο ήθελα, αλλά δεν κατάφερα φέτος !

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.