Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Στα Προσήλια και την Πλατάνα…

Οι εορτές των Τριών Ιεραρχών και της Υπαπαντής του Κυρίου, που τελέστηκαν αντίστοιχα την 30 Ιανουαρίου στα Προσήλια (παλιότερα Αρτσίνα) και την 02 Φεβρουαρίου στην Πλατάνα, με Εσπερινό και Θεία Λειτουργία, αποτέλεσαν για πολλούς κατοίκους της περιοχής, αλλά και του χωριού μας, μια ευχάριστη ανάπαυλα στη μοναξιά της καθημερινότητας, κι ένα ζέσταμα ψυχής, μέσα στην παγωνιά του Χειμώνα. Είναι γεγονός ότι, η κατασκευή του δρόμου προς το Άστρος, έφερε τους κατοίκους των χωριών και τις σχέσεις τους, ακόμα πιο κοντά.

Η παλαιά εκκλησία των Προσηλίων, είναι χτισμένη σε μια όμορφη τοποθεσία στο κάτω μέρος του χωριού, ανάμεσα στο λιόδασος, που εκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, δίπλα της σε ένα χάλασμα, είχε διανυκτερεύσει ο Βασιλιάς Όθωνας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή. Γι αυτό και στην περιοχή, υπάρχει τοποθεσία με το όνομα «Βασιλοπέρασμα». Η νοσταλγία των κατοίκων για τα περασμένα – όμορφα χρόνια του χωριού, ήταν εμφανής. Μας είπαν με συγκίνηση: « Βλέπετε αυτό το μισογκρεμισμένο σπίτι δίπλα στην εκκλησιά και το άλλο παραδίπλα. Θυμάμαι εγώ στο ένα να μένουν δώδεκα παιδιά και στο άλλο δέκα…….»

Το βράδυ της παραμονής των εορτών, μετά τον Εσπερινό, οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν νόστιμα ψητά κ. α. εδέσματα στου «Κόκορη» την ταβέρνα στα Προσήλια και στην αίθουσα της εκκλησίας στην Πλατάνα.

Οι παραπάνω ιερές ακολουθίες, εκτός απ΄ το πνευματικό έργο που προσέφεραν στους κατοίκους των χωριών και τους άλλους προσκυνητές, ταυτόχρονα συνετέλεσαν στη διατήρηση της θρησκευτικής παράδοσης και της ζωντάνιας της περιοχής και αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για την πατρίδα μας γενικότερα.

Έπαινος λοιπόν στους διοργανωτές – επιτρόπους κ.α., αλλά και στους προσκυνητές.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.