Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Ρολλέϊκα

Ρολλέϊκα. Αναμφίβολα  η πιο όμορφη γειτονιά του χωριού μας. Επτά σπιτάκια, αγκιστρωμένα σε μια απότομη κατηφορική πλαγιά, αγνάντιο στη ρεματιά του χωριού, στο Καστανόρεμα,  στο Μοναχόρεμα και στα ρολλέϊκα περιβόλια, εκεί όπου καταλήγουν οι παραπάνω ρεματιές. Και τι δεν «έβγαινε» από κείνα τα περιβόλια, μέχρι και καπνός ακόμα, που καλλιεργούσε ο γεροΓιάννης ο Ρόλλας (Καραζής).

Μνήμες και μαρτυρίες από το όμορφο παρελθόν, για έμψυχα και άψυχα όντα, πλημμυρίζουν με αισθήματα νοσταλγίας την ψυχή του καθενός. Βασίλης Ρόλλας, Παγιουλόγιαννης, Μίλης, Ανδρέας και Δημήτρης Ασκούνης (ο καλύτερος κυνηγός του χωριού), μπαρμπαΚώστας Ρόλλας, Γιώργης Ρόλλας (σκοτώθηκε στην Αλβανία), μπάρμπαΓιάννης Ρόλλας ή Καραζής, Θειά Λευτέρω κ. α.

Θυμόμαστε το σπίτι του Καραζή, τη Βρύση, το νερόμυλο, τις κερασιές, το λάκκο που εξακολουθεί να γεμίζει με νερό απ΄το Καστανόρεμα, ποτίζοντας τα περιβόλια που καλλιεργούνται ακόμα. Και τα μεσημέρια………., ξεκούραση και παιχνίδι με τ΄άλλα τα παιδιά, κάτω απ΄τα πλατάνια και τις καρυδιές, βοηθώντας τους γονείς που άνοιγαν  λάκκους  στην  πατάτα, τις φασολιές και τις ντοματιές…..

Ρολλέϊκα….. Πόσο σκληρό είναι τελικά, το βάσανο της θύμησης…

2 περιβόλια3 περιβόλια4 περιβόλια5 περιβόλια6 λάκκος7  λάκκος8 γούρνα9 καστανόρεμα10 περιβόλια11 Βρ'υση12 Νερόμυλος

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.