Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

I. M. Προδρόμου & Καστριτοχώρια

Όσο πλησιάζει η 29η Αυγούστου, εορτή του Τιμίου Προδρόμου, τόσο φουντώνουν οι μνήμες των λιγοστών γερόντων του χωριού μας, για το ομώνυμο μοναστήρι της Περδικόβρυσης (Τσερβάσι παλαιότερα), αλλά και για τον ομώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στο Καράτουλα Κυνουρίας, τη γενέθλια γη των προγόνων μας.

Θυμούνται τα καραβάνια προσκυνητών, αποτελούμενα από γαιδουρομούλαρα και άλλα ζώα (τάματα στην Ιερά Μονή) που πολλές μέρες πριν την παραπάνω εορτή, πέρναγαν από το χωριό μας, ανηφορίζοντας τους Αγίους Αναργύρους με προορισμό τον ημιονικό δρόμο για το Τσερβάσι και ύστερα για το μοναστήρι, που σήμερα μετρά παραπάνω από 1000 χρόνια ζωής.

Θυμούνται επίσης και τους ΑγιαΣοφίτες, που μέχρι και τη δεκαετία 1950 έπαιρναν το δρόμο για το Καράτουλα για να προσκυνήσουν στον Ι. Ν. Προδρόμου, την Εκκλησία της γενέθλιας γης των παππούδων και πατεράδων τους. Το προσκύνημα αυτό, όπως και οι σχέσεις με αυτό το χωριό διάρκεσαν μέχρι τη δεκαετία 1950, ώσπου άρχισαν να αποκόπτονται  σταδιακά.

Τα παραπάνω νοσταλγικά γεγονότα, δεν άφησαν ανεπηρέαστη και τη συντακτική ομάδα του «blog», η οποία κάποιο Αυγουστιάτικο πρωινό, επισκέφθηκε κατά σειρά όλα τα Καστριτοχώρια (Περδικόβρυση/Τσερβάσι, Νέα Χώρα/Ρούβαλη, Καράτουλα, Ωριά/Μπερνορή, Έλατος/Δραγαλεβός, Καστρί/Άγιος Νικόλαος και Μεσσοράχη), διαβαίνοντας τον καινούργιο (ασφαλτοστρωμένο πλέον) δρόμο, από τον Άγιο Γεώργιο Κυνουρίας προς Περδικόβρυση κ.ο.κ.

Με όλα τα παραπάνω χωριά οι ΑγιαΣοφίτες είχαν άρρηκτα συνδεδεμένες σχέσεις τα παλιότερα χρόνια, ιδιαίτερα με το Καστρί, το οποίο επισκέπτονταν συχνότατα (Σχολαρχείο-Γυμνάσιο Καστρίου, Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, Δασαρχείο, καταστήματα κ.α.). Δύο ήταν οι ημιονικοί δρόμοι που μας συνέδεαν με τα Καστριτοχώρια. Ο δρόμος για το Τσερβάσι και ο δρόμος της Λαγκάδας – Δραγούνι κ.ο.κ.

Ας θυμηθούμε λοιπόν και ας αφήσουμε τη φαντασία μας να γυρίσει πίσω στο όμορφο παρελθόν, μέσα απ΄ το ακόλουθο οπτικοακουστικό υλικό.

2 I.M. Προδρόμου3 Ι. Μ. Προδρόμου4 Ι. Μ. Προδρόμου5 Περδικόβρυση6 Νέα Χώρα7 Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου8 Καράτουλα9 Καράτουλα9α Ι Ν Καράτουλα10 ελατος11 διαδρομή12 Ωριά13 Καστρί

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.