Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Ι. Μ. Προδρόμου Κυνουρίας

Νοσταλγικές εικόνες μιας άλλης εποχής, βίωσαν οι προσκυνητές στην Ι. Μ. Προδρόμου Κυνουρίας (Περδικόβρυση), κατά την εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου, που εορτάζεται σήμερα (29-8-2015).

Εικόνες από μια άλλη εποχή, πριν από αρκετές δεκαετίες, όπου το Μοναστήρι έσφυζε από ζωή και παρουσίαζε έντονη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, με επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή της Κυνουρίας.

Στην ιστορική Ιερά Μονή, που παραμένει κλειστή τα τελευταία χρόνια, τελέστηκε Εσπερινός και Θεία Λειτουργία, όπου συμμετείχαν αρκετοί πιστοί από τη γύρω περιοχή και ακόμα μακρύτερα (Άργος, Τρίπολη, Άστρος, Δολιανά, Ελαιοχώρι, Αγία Σοφία, Περδικόβρυση κι όλα τα Καστριτοχώρια). Τους πιστούς ευλόγησαν Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και Μοναχοί από Ιερά Μονή της Αργολίδος, όπου τέλεσαν τις παραπάνω Ακολουθίες.

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, φροντίζει ώστε να τελούνται Ιερές Ακολουθίες στην παραπάνω Μονή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με σχετικό υφιστάμενο πρόγραμμα.

Η Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στην Περδικόβρυση (Τσερβάσι παλαιότερα), αποτελεί σημαντικό ιστορικό και παραδοσιακό στοιχείο και για τον δικό μας τόπο (Αγ. Σοφία).

Οι μνήμες των λιγοστών γερόντων του χωριού, που είναι ακόμα νωπές, προκαλούν μια γοητεία σε μας τους νεότερους, γι΄ αυτή τη χαμένη νοσταλγική εποχή και συνάμα ρίγη συγκινήσεως. Θυμούνται τα καραβάνια με τα ζώα (τάματα στο Μοναστήρι και άλλα) που περνούσαν απ΄ το χωριό μας, μέρες πριν την εορτή, με κατεύθυνση την Ιερά Μονή. Θυμούνται τους πιστούς με τις πραμάτειες τους, που κατασκήνωναν έξω από το Μοναστήρι. Θυμούνται τους Τσερβασινούς αγωγιάτες που μετέφεραν με τα ζώα τους προσκυνητές στο Μοναστήρι, διανύοντας ένα φιδίσιο κι απόκρημνο μονοπάτι. Θυμούνται τη δόξα και μεγαλοπρέπεια εκείνης της εορτής……

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ένας απ΄ τους σημαντικότερους Αγίους της Εκκλησίας μας, ας πρεσβεύει υπέρ υγείας όλων.

(Το video στο τέλος είναι απ΄το DiskoverKynouria και αφορά παρελθούσα εορτή  και όχι τη σημερινή.)

2

3

4

3α

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.