Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Στα έγκατα της «Μπαστούνας»

Μετά το σπήλαιο στις Τρυπίτσες, σειρά για εξερεύνηση, από τα παιδιά της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, είχε το «Σπήλαιο της Κατερίνας» που το άνοιγμά του, βρίσκεται σε υψόμετρο 952 μέτρων στην κορυφή της «Μπαστούνας». Το άνοιγμα αυτό (έξοδος), το φύλαγαν στο διάβα τους τσοπάνηδες και κυνηγοί, μη τυχόν πέσουν μέσα, λόγω της απότομης θέσης που βρίσκεται. Το σπήλαιο πήρε το όνομά του από την «τρύπα της Κατερίνας», (έτσι ονόμαζαν παλιά την οπή – άνοιγμα του Σπηλαίου). Αναφερόμαστε στο θρύλο εκείνο που διατηρείται από γενιά σε γενιά και αναφέρεται σε μια ανήθικη γυναίκα, που τα αδέλφια της την έριξαν μέσα στην τρύπα, για να ξεπλύνουν τη ντροπή που τους προκάλεσε.

Όμως οι εξερευνητές (Γιάννης Φαρσαράκης, Μιχάλης Καρούτης και η Βάντα Ψιμούλη) κατά την κατάβασή τους, για περίπου ογδόντα (80) μέτρα, στο σπήλαιο, αντί για οστά, αντίκρισαν βελούδινους σταλαγμίτες και πολύχρωμα πετρώματα. Τελικά το παραπάνω σπήλαιο, πρόκειται για ένα καταστόλιστο σταλαγμιτικά κάθετο ρήγμα, βάθους 80 μέτρων με διάφορα άλλα οριζόντια ανοίγματα (τουλάχιστον 2 μέτρων), τα οποία εξερευνήθηκαν και έχουν μήκος 35-40 μέτρα έκαστο. Οστά ανθρώπινα δεν βρέθηκαν (ίσως ήταν θαμμένα από τις κατολισθήσεις). Αντιθέτως βρέθηκαν κόκαλα από διάφορα ζώα (αλεπούς, χελώνας, αγριογούρουνου, σκύλου). Η πρώτη κατάβαση στο σπήλαιο έγινε στις 18-01-2015 και η δεύτερη στις 13-06-2015.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους σπηλαιολόγους, για αυτήν τους την προσπάθειά, η οποία συμβάλει στην προβολή του τόπου μας, αλλά και τον Πρόεδρο της Τ. Κ. Αγίας Σοφίας (Χρήστο Ταλαγάνη), ο οποίος,   ήλθε σε επαφή με τους  παραπάνω ανθρώπους και τους παρείχε σημαντική συνδρομή και πολύτιμες πληροφορίες.

Τα παιδιά, υποσχέθηκαν να επανέλθουν και για άλλες εξερευνήσεις, διότι το χωριό μας προσφέρεται γι αυτό.

Σειρά έχουν η «τρύπα στα Τριλάγγαδα», όπου αν πλησιάσει κάποιος στο στόμιό της ακούει ένα μεγάλο βουητό, αλλά και κείνη που βρίσκεται παραπλεύρως του σπιτιού της Δ. Ρούνη, στο παλιό μονοπάτι για τον Κόζικα. Αναμένουμε.

Άλλες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ

Επίσης δράσεις της παραπάνω ομάδας, που ανήκουν στη Σπηλαιολογία Ναυπλίου, δείτε εδώ , αλλά και εδώ, καθώς και σε άλλους συνδέσμους της ιστοσελίδας τους

1α

1β

1γ

1δ

1ε

1θ

1ι

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

α

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4

5

6

7

8

9

11

12

13

14

15

15

16

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

24

25

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες. Το χωριό μας έχει εκτός από τους θυσαυρούς που φαίνοται, και μεγάλους θυσαυρούς που δεν φαίνονται. Ο Χρήστος ο Ταλαγάνης είναι σε καλό δρόμο και θα ήθελα να τον επαινέσω για ότι κάνει.
    Περιμένω με αγωνία να δω τι κρύβεται πίσω και κάτω από το σπίτι μου. Μια τρύπα που αποκαλύφθηκε στα πόδια μας το 2003 σε ένα σημείο από όπου περνούσαμε καθημερινά.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.