Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Ο Αι Γιώργης της Μάσκλινας

Ο Αι Γιώργης του Ελαιοχωρίου, χαρακτηρίζεται ανέκαθεν (από συστάσεως του χωριού, περίπου από το 1850), ως ο προστάτης Άγιός του, μετά και από τεκμηριωμένα γεγονότα, που γνωρίζουν πολύ καλά οι γεροντότεροι.

Για το λόγο αυτό οι Ελαιοχωρίτες αγαπούν τον προστάτη τους, τον τιμούν, τον προβάλλουν, καμαρώνουν γι αυτόν, ελπίζουν σε αυτόν και προπάντων …. τον λατρεύουν.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που καταμαρτυρούν τα παραπάνω γεγονότα, συμβαίνει κατά τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου, όπου μετά το πέρας του πραγματοποιείται λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στα σοκάκια του χωριού, συνοδεία καβαλάρηδων, φιλαρμονικής, φουστανελοφόρων κ.α.

Έτσι ακριβώς έγινε και φέτος, όπου πλήθος κλήρου και λαού, πολιτικών και δημοτικών αρχόντων, τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο του Ελαιοχωρίου, με την παρουσία τους κατά τις ακολουθίες του Εσπερινού, που έγινε προεξάρχοντος του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Γερμανού και της Θείας Λειτουργίας.

Για τον ίδιο λόγο επισκεφθήκαμε και μεις το Ελαιοχώριο. Και όχι μόνο, αλλά ενεργούντες μέσα στα πλαίσια της καλής γειτονίας και φιλίας που χαρακτηρίζουν τους κατοίκους των δύο χωριών. Ως γνωστό, τα πιο παλιά χρόνια η Μάσκλινα (έτσι ήταν το όνομα του χωριού), προσέλκυε δεκάδες επισκέπτες, αγωγιάτες κ.α. επί καθημερινής βάσης, επειδή ήταν σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής (Σιδ. Σταθμός, Αστυν. Σταθμός, Ταχ. Κατάστημα, εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, ταβέρνες, σαγματοποιία, πεταλωτήρια, ελαιοτριβεία κ.α.)

Ευχόμεθα ο Άγιος Γεώργιος του Ελαιοχωρίου να πρεσβεύει υπέρ υγείας όλων μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους, προπάντων στους Γιώργηδες.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

2 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις της εορτής του πολιούχου του χωριού μας Αγίου Γεωργίου, καθώς και για την προβολή των εκδηλώσεων αυτών στην ιστοσελίδα σας. Ευχόμαστε ολόθερμα ο Άγιος Γεώργιος να σας χαρίζει υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία καθώς και αέναη προστασία σε όλους τους κατοίκους του χωριού σας. Άλλωστε ποτέ δεν ξεχνάμε τις αγαστές σχέσεις καλής γειτονίας μας και τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς των κατοίκων των
    οικισμών μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευελπιστούμε σε μια στενότερη συνεργασία στο μέλλον σε όλα τα επίπεδα με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία των συγχωριανών μας. Χρόνια πολλά- Χριστός Ανέστη.
    Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου Ελαιοχωρίου

    • Ανταποδίδουμε τις ευχές και εκφράζουμε τη χαρά μας για την πραγματοποίηση της παραπάνω Θρησκευτικής εκδήλωσης, η οποία πέραν του πνευματικού έργου που επιτελεί, προβάλει και αναβαθμίζει τον τόπο σας και συνάμα ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας. Είμαστε εντυπωσιασμένοι με την καθαριότητα και ευταξία που επικρατούσε εντός του Ιερού Ναού, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του. Προπάντων δε, με το χαμόγελο και την ευγένεια που μας υποδέχθηκαν οι συγχωριανοί σας, (Πρόεδρος Τ. Κ., άνθρωποι του Εκκλ. Συμβουλίου και του Συλλόγου κ.α.) διευκολύνοντας το έργο μας (χώρος για φωτογράφιση, παροχή πληροφοριών – ιστορικών στοιχείων κ.α.). Κι όσο για τις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας, ας θυμόμαστε τούτο κι ας ενεργούμε αναλόγως (πάντα για καλό), ότι οι γονείς μας εκείνα τα χρόνια, χρησιμοποιούσαν τις λέξεις Μάσκλινα, Καστρί και Μπερτσοβά, τουλάχιστον δέκα φορές την ημέρα, έκαστος. Τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.