Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Η πέτρινη Βρύση της ρεματιάς

Ένας αξιόλογος επισκέψιμος χώρος, ανάμεσα στις λυγερόκορμες λεύκες, στα δασιά πλατάνια, τις καρυδιές και τους καταπράσινους κισσούς, έγινε πλέον ο χώρος, όπου βρίσκεται η πέτρινη βρύση της ρεματιάς, μετά τον πρόσφατο καθαρισμό της, παρέχοντας ψυχική γαλήνη και ηρεμία και άλλα ευχάριστα συναισθήματα, σε καθέναν που θα την επισκεφθεί, διανύοντας μια κατηφορική απόσταση, διάρκειας μόλις 5 λεπτών από το κέντρο του χωριού μας.

Η βρύση στην «Κάναλη», έτσι λέγεται η τοποθεσία που αυτή βρίσκεται, κατασκευάστηκε, σύμφωνα και με την επιγραφή που είναι χαραγμένη επάνω της, το έτος 1912. Πρωτεργάτης της κατασκευής ήταν ο Δημήτριος Παν. Σιαβελής ή «Μήτρικας», άριστος χτίστης και λιθοξόος της εποχής, βοηθούμενος και από άλλους τεχνίτες και εργάτες, όπως τον Δημήτριο Αλεξίου Λαμπίρη ή Δημητράκο κ.α. ΑγιαΣοφίτες. Οι άριστα πελεκημένες και γωνιασμένες πέτρες, τα μπατικά, τα αγκωνάρια και οι σφήνες, καταμαρτυρούν την τέχνη των μαστόρων εκείνης της εποχής.

Το παραπάνω κατασκευαστικό αριστούργημα, αποτελεί σπουδαίο Αρχιτεκτονικό και ιστορικό  μνημείο του τόπου μας. Και όχι μόνο, αλλά πηγή αναμνήσεων και συναισθημάτων. Η φαντασία οργιάζει, αναπολεί και ταξιδεύει ευχάριστα για πολλά πολλά χρόνια, πίσω στο παρελθόν.

Από αυτή τη βρύση υδρεύονταν το χωριό μας, μέχρι και το έτος 1958, όπου άρχισε να κατασκευάζεται το σύστημα του εσωτερικού υδραγωγείου. Σημαντικό κέντρο επικοινωνίας, προπάντων για τις γυναίκες, οι οποίες ήταν περισσότερο κοινωνικά αποκλεισμένες εκείνη την εποχή. Η μεταφορά του νερού με το βαρέλι στον ώμο, που γινόταν πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα, αποτελούσε ευκαιρία για επικοινωνία, για κουβέντα, για κουτσομπολιό, αλλά και δικαιολογία, ιδίως από τα κορίτσια του σπιτιού, με σκοπό τη συνάντηση με «αγαπημένα» πρόσωπα,

Μέλημα του Συλλόγου, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, είναι στη συνέχεια, ο καθαρισμός της πηγής στην «Μάνα» (επόμενο Σάββατο 17 Ιουνίου) και ύστερα η πεζοπόρα σύνδεσή τους, σηματοδοτώντας και διανοίγοντας το παλαιό μονοπάτι που υπήρχε στη ρεματιά, έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης (ντόπιος ή ξένος) να απολαμβάνει έναν μοναδικό περίπατο εξέχουσας φυσικής, αλλά και συναισθηματικής ομορφιάς. Περίπατος στη διαδρομή που θα ξεκινάει από το κέντρο του χωριού και θα περιλαμβάνει τη Βρύση, τη ρεματιά και θα καταλήγει στην πηγή της Μάνας, ο οποίος (περίπατος) θα αυξήσει και την επισκεψιμότητα στον τόπο μας από φυσιολατρικούς, ορειβατικούς, προσκοπικούς  κ.α. Συλλόγους ή Σωματεία.

Για την παραπάνω ενέργεια θέλουμε τη συνδρομή σας. Όσοι πιστοί προσέλθετε και συνδράμετε, με όποιο τρόπο επιθυμεί έκαστος.

1

10

2

7

3

4

5

6

8

9

ΒΡΥΣΗ

11

12

13

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Την ημέρα εκείνη που πραγματοποιήθηκε η καθαριότητα, άλλος ένας άμισθος εργάτης του χωριού, ο εκπρόσωπος της Τοπικής μας Κοινότητας, επιτελούσε ένα σημαντικό – ωφέλιμο έργο για το χωριό μας. Είχε επιδοθεί από νυχτερινές ώρες του Σαββάτου / Κυριακής, στον σχολαστικό καθαρισμό της δεξαμενής ύδρευσης του χωριού, ώστε όλοι εμείς να απολαμβάνουμε πεντακάθαρο νερό, ιδίως τώρα την καλοκαιρινή περίοδο που οι ανάγκες είναι περισσότερες. Η ενέργεια αυτή (καθαρισμός της δεξαμενής) γίνεται τουλάχιστον μία φορά κατ΄ έτος. Χαιρόμαστε γι αυτό, κι εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.