Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Άγιοι Ανάργυροι. Το Πανηγύρι μας

Μα ήταν ποτέ δυνατό μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, αλλά και στο «λιοπύρι» της καθημερινότητας, να μην αποτελέσει τούτος ο, απείρου φυσικού κάλλους, τόπος των Αγίων Αναργύρων, μια όαση δροσιάς και μια ανάπαυλα στη σωματική και ψυχική κόπωση που διακατέχει τον καθένα μας τούτον τον καιρό;..!

Γι αυτό κυρίως το λόγο, αλλά και για να τιμήσουν τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων και το χωριό μας, πλήθος προσκυνητών ανηφόρισαν στο ομώνυμο εξωκλήσι του χωριού μας, την παραμονή και ανήμερα της εορτής (1η Ιουλίου). Διακρίναμε πρόσωπα από Τρίπολη, Ελαιοχώριο, Παρθένι, Ρίζες, Στάδιο (και άλλα χωριά της Τεγέας), Δολιανά, Κούβλη, Άστρος, Πλατάνα, Προσήλια, κ.α., οι οποίοι απόλαυσαν τα πάσης φύσεως εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα φιλόξενα παιδιά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και οι λοιποί που έσπευσαν να βοηθήσουν. Γουρουνόπουλο ψητό, ντόπια γκιόσα και γίδα βραστή με ξάστερο ζουμάκι, σαλάτες κ.α., όλα υπό τη συνοδεία μουσικής και χορευτικού θεάματος, κάτω απ’ τα πεύκα και ανάμεσα στο ελαφρύ θρόισμα του αγέρα που «κατέβαινε» σιγοσφυρίζοντας από τα Ζηνιά.

Το βράδυ της παραμονής, τελέστηκε ο καθιερωμένος Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως  κ. Βενέδικτου και με τη συμμετοχή του Εφημέριου του χωριού μας Ιερέα Κων/νου Λαμπίρη και άλλων Ιερέων.  Επίσης το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία, με λιγότερους όμως προσκυνητές απ’ ότι στον Εσπερινό.

Έγινε και η καθιερωμένη λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση της Εκκλησίας μας, με διάφορα δώρα, όπως… από μία γίδα, την οποία προσέφερε ο Παγαγιώτης Δοάνης, μέχρι ένα μάτσο ρίγανη… Δώρα επίσης προσέφεραν το κατάστημα Πλατανίτη στις Ρίζες, Επιχείρηση Aφοι Λαμπίρη -Τρίπολη, Δήμητρα Ρούνη, Βασίλης Λαμπίρης, Γεώργιος Λαμπίρης και γενικώς όλοι οι προσκυνητές, αφού με την παρουσία τους συνέβαλαν στην οικονομική ενίσχυση του Εξωκλησιού.

Ιδιαιτέρα συγκινητικός ο λόγος του εκπροσώπου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (Χρήστου Ταλαγάνη), ο οποίος, εκ μέρους όλων των υπολοίπων μελών, αφού ευχαρίστησε τους προσκυνητές για τη συμμετοχή τους, τόνισε τη χαρακτηριστική συμβολή αυτού του πανηγυριού στη διατήρηση της παράδοσης, της ιστορίας και γενικά της ζωντάνιας του τόπου μας και δήλωσε ότι όλα τα παιδιά θα εξακολουθούν να εργάζονται με περισσότερο κέφι για την Εκκλησία και τον τόπο μας, αναγγέλλοντας μάλιστα ότι, παρόμοιο πανηγύρι θα γίνει πάλι φέτος κατά την εορτή της  Αγίας Σοφιάς (17 Σεπτεμβρίου), όπου τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ της Εκκλησίας μας και γενικά για κοινωφελή σκοπό.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους τους προσκυνητές και ιδιαιτέρως στους ΑγιαΣοφίτες, απόδημους και μη, οι οποίοι κατ΄ αυτόν τον τρόπο τίμησαν για μια ακόμα φορά τις παραδόσεις του τόπου τους και τη γενέτειρά τους και εύχεται οι Άγιοι Ανάργυροι ως γιατροί των ψυχών και των σωμάτων, να χαρίζουν υγεία σε όλο τον κόσμο.

1a2345678ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ1ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ 2

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.