Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Οι Ήρωες της επανάστασης του 1821

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία διακόσμησης της αίθουσας του Σχολείου μας, κατά τις αλησμόνητες εκείνες εορτές της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ήταν και οι πίνακες που απεικονίζουν τους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Οι παραπάνω πίνακες, έχουν τη δική τους ιστορία και αυτή αναγράφεται στο οπίσθιο μέρος, ενός εκάστου εξ΄αυτών.

« Ηγοράσθησαν με τα έσοδα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων του 1951. Οι μαθηταί: Αντώνιος Γ. Σιαβελής, Βασίλειος Γ. Σιαβελής, Βασίλειος Χρ. Λαμπίρης, Βασίλειος Ευαγ. Λαμπίρης, Αρχοντούλα Ι. Λυμπέρη, Στάμω Γ. Λαμπίρη, Ματίνα Δ. Ασκούνη, Κων/νος Γ. Λαμπίρης, Ευστράτιος Γ. Σιαβελής, Παναγιώτης Ι. Σιαβελής »

Και δεν προκαλεί διόλου εντύπωση το γεγονός, ότι από τότε που αναρτήθηκαν, όλοι όσοι κατά καιρούς, ήταν υπεύθυνοι και φρόντιζαν την αίθουσα του Σχολείου μας (Δάσκαλοι, Κοινοτικά Συμβούλια, Δ. Σ. Συλλόγου), ποτέ δεν τους αποκαθήλωσαν, παρά εξακολουθούν να τους έχουν αναρτημένους ακόμα εκεί, σε δεσπόζουσα μάλιστα και περίοπτη θέση, παρόλο που το όλο χρωματικό σχέδιό  τους, δεν εναρμονίζεται με τον υπόλοιπο διάκοσμο της αίθουσας.

Ο λόγος είναι τα σημεία των καιρών, τα οποία καταμαρτυρούν, ότι το μήνυμα του αγώνα που έδωσαν κάποτε για την λευτεριά της Πατρίδος, είναι διαχρονικό έως σήμερα και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Όλοι αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι αφανείς, για την εκτέλεση των υπηρεσιών τους προς την Πατρίδα, δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους, δεν ζήτησαν αμοιβή και δεν έλαβαν χρήματα. Δεν χρηματίστηκαν, δεν δημιούργησαν περιουσίες, αντιθέτως μάλιστα, ξόδεψαν την περιουσία τους και ορισμένοι ακόμα, έχασαν και την ίδια τους τη ζωή. Και γενικά με τον αγώνα τους δεν «υποδούλωσαν» την Πατρίδα, αλλά ελευθέρωσαν αυτή από τον Τούρκικο ζυγό, ανυψώνοντας ταυτόχρονα το επίπεδο της παιδείας, την οικονομία και την ασφάλεια του Κράτους.

Θέλει αρκετή τόλμη, για να τους αντικρίσει κανείς κατάματα, έστω και στη φωτογραφία. Και ο λόγος είναι ότι, το σπινθηροβόλο βλέμμα τους, εκπέμπει αυστηρότητα, θυμό, αγανάκτηση και κυρίως…. ανησυχία, κάτι που μπορεί να αντιληφθεί και ερμηνεύσει και ο πιο αδαής παρατηρητής της αίθουσας του Σχολείου μας.

Ίσως, γιατί από εκεί που βρίσκονται, αντιλαμβάνονται ότι το γένος των Ελλήνων βρίσκεται σε διχόνοια, σε κατάπτωση των ηθικών αξιών και του πατριωτικού φρονήματος, σε απραξία και γενικό εφησυχασμό, γεγονότα  που αποτελούν αιτία και πρόσφορο έδαφος στον εχθρό που πολέμησαν κάποτε, να υψώνει το «γιαταγάνι», κοιτάζοντας απειλητικά προς τη Χώρα μας.

Ίσως ακόμα και γιατί ο παραπάνω αλλοτινός εχθρός και αντίπαλός τους, προελαύνει σήμερα προς ανατολάς, σφάζοντας, καίγοντας και καταστρέφοντας. Ευτυχώς, προς ανατολάς ….

Χρόνια Πολλά. Ζήτω το Αθάνατο 1821.

6

1α

2

3

3α

3β

3γ

4

5

7

8

8α

8β

9

10

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.