Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Βουίζουν οι ρεματιές…!

Οι ρεματιές και κυρίως η κεντρική ρεματιά του χωριού, ήταν η κύρια αιτία για την εγκατάσταση των πρώτων οικιστών στο χωριό μας, πριν από 150 περίπου χρόνια.

Το ποτάμι που ρέει μέσα σε αυτή, προσέφερε και προσφέρει ζωή σε τούτον τον τόπο. Απαράμιλλη  ομορφιά, αλλά κυρίως νερό για την ύδρευση του χωριού, για την άρδευση των περιβολιών και παλιότερα για τη λειτουργία των τεσσάρων νερόμυλων, για το πλύσιμο χονδρών υφασμάτων μέσα στις γούρνες και πάνω στους πλακιάδες.

Ο Καλλίστρατος Καλλούτσης στα «ΚΥΝΟΥΡΙAΚΑ – ΑΘΗΝΑ 1930», την είχε υμνήσει, γράφοντας  χαρακτηριστικά για το χωριό μας: «… κείται τούτο επί μιας πλαγιάς, κάτωθεν της οποίας ρέει μικρό ποταμάκι, εκ του ύδατος του οποίου κινούνται τρεις υδρόμυλοι.

Αναμφιβόλως η ρεματιά αυτή είναι πολύ ρομαντική ιδίως κατά την Άνοιξη, ότε οι καρυδιές, ροδιές, πλατάνες και τα άλλα οπωροφόρα δένδρα κρύπτουν μέσα εις το σύσκιο αυτό μέρος τα πιο καλλικέλαδα πτηνά.

Κοσσύφια και αηδόνια κάτω από τα πυκνά φυλλώματα των δροσερών δένδρων και υπό τον ρυθμικόν μουρμουρισμόν των κελαριζούντων υδάτων, ψάλλουν με τας μελωδικάς των φωνάς το χαρούμενο Ανοιξιάτικο τραγούδι και σκορπούν γύρω μια γλυκιά ευχαρίστηση….»

Σήμερα, το βουητό των ποταμιών που ρέουν μέσα σε αυτή, προκαλεί σε όλους μια ευχάριστη συντροφιά και πλούσια συναισθήματα. Επιπλέον, ανασύρει στη μνήμη των γερόντων ευχάριστες αναμνήσεις απ΄ τον παλιό καλό καιρό, ενώ στους λίγους φυσιολάτρες αποτελεί αφορμή για να κατηφορίσουν στα έγκατα αυτής και να περπατήσουν δίπλα στο ποτάμι, γαληνεύοντας και ηρεμώντας, εκστασιαζόμενοι από την σπάνια φυσική ομορφιά.

24

12

25

2

5

4

14

15

1

3

6

7

7-1

8

9

10

11

13

16

17

18

19

20

23

21

22

«το βουητό των ποταμιών που ρέουν μέσα σε αυτή, προκαλεί σε όλους μια ευχάριστη συντροφιά και πλούσια συναισθήματα. Επιπλέον, ανασύρει στη μνήμη των γερόντων ευχάριστες αναμνήσεις απ΄ τον παλιό καλό καιρό, ενώ στους λίγους φυσιολάτρες αποτελεί αφορμή για να κατηφορίσουν στα έγκατα αυτής και να περπατήσουν δίπλα στο ποτάμι, γαληνεύοντας και ηρεμώντας, εκστασιαζόμενοι από την σπάνια φυσική ομορφιά.»

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Το σχόλιό σας για την μαγεμένη ρεματιά του χωριού έφερε στη μνήμη μου όμορφες εικόνες και νοσταλγικές αναμνήσεις της νιότης μου. “Ημουνα μικρό παιδί όταν έφτανα οδοιπορώντας στο πανηγύρι της ΑγιαΣοφιάς στα μέσα κάθε Σεπτέμβρη μαζί με άλλους χωριανούς μου. Κατεβαίναμε πάντοτε στη ρεματιά από τον κακοτράχαλο δρόμο για να δροσιστούμε στα βαθύσκια πλατάνια της, να ακούσουμε το κελάρυσμα του νερού που κυλούσε στην κοίτη της και ανακατευόταν με τα κελαδίσματα των πουλιών που ήσαν κρυμμένα στις φυλλωσιές των δέντρων της ποταμιάς.. Απολαμβάναμε ταυτόχρονα τις νοστιμιές των οπωροκηπευτικών από τα μποστάνια των χωρικών που συναντούσαμε στο δρόμο μας και αναγάλλιαζε η ψυχή μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.