Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Xειμώνας

Απ΄ το Καλοκαίρι, οι γεροντότεροι του χωριού, είχαν προβλέψει την επικρατούσα βαρυχειμωνιά. Οι βελανιδιές και η μεγάλη ποσότητα καρπών που είχαν θρέψει επάνω τους,  ήταν ένα απ΄ τα πολλά ενδεικτικά σημάδια που παρατήρησαν.

Η μητέρα φύση, είχε κι αυτή προβλέψει ότι ο Χειμώνας θα ΄τανε βαρύς, κι είχε φροντίσει,εγκαίρως, ώστε να ταΐσει για καλά, τα μικρά πλάσματα που ζουν ανάμεσά της.

3

21

21α

21β

Έρημοι δρόμοι και γειτονιές. Οι κορυφές των γύρω βουνών, μέσα στα σύννεφα και την ομίχλη. Άλλοτε χιονισμένες, κι άλλοτε ξάστερες, με την παγωνιά να τσακίζει τα κόκαλα.

Άνθρωποι χωμένοι στα σπίτια, με τα φουγάρα να καπνίζουν ασταμάτητα και πρώτιστο μέλημα τα καυσόξυλα για το τζάκι και την ξυλόσομπα.

8

7

10

9

17

18

24

1

Δένδρα με γυμνά κλαδιά και τα φύλλα να σαπίζουν πεσμένα στο έδαφος. Η φύση και οι ρεματιές, δίχως την πράσινη φορεσιά τους.

15

25

14

19

20

11

Ακόμα κι οι πηγές που είχαν να τρέξουν χρόνια, «έσπασαν», κάνοντας το γάργαρο νερό να τρέχει ήρεμα κι ασταμάτητα,  ανάμεσα σε ρυάκια και λαγκαδιές, ποτίζοντας τη χλωρασιά της γης.

6

4

5

6α

Τα πουλιά στέκουν ανήμπορα στο χιονιά, με μερικά απ΄ αυτά  να προσπαθούν να φουσκώσουν το φτέρωμά τους, ως μοναδικό όπλο αντίστασης στο κρύο. Τα περισσότερα βρίσκονται στις ρεματιές, άλλοτε τσιμπολογώντας καρπό απ΄ τους καταπράσινους κισσούς, κι άλλοτε τραγουδώντας, μαζί με τη βροχή.

26

2

22

23

13

Αυτές,  είναι μόνο λίγες από τις εικόνες που κυριαρχούν τούτη την περίοδο στο όμορφο χωριό μας, βαρετές για τους ντόπιους, νοσταλγικές όμως και ποθητές για τους πολλούς.

Αυτές οι εικόνες, ανάμικτες με αναμνήσεις από κάποιους χειμώνες της ζωής μας, είναι που διαμορφώνουν ανάλογα συναισθήματα στην ψυχή του καθενός και προκαλούν τη σκέψη των ανθρώπων:

« Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να ανακαλύπτουμε τις ομορφιές του Χειμώνα, διότι ο Χειμώνας είναι μέρος μέσα στη φύση και απαραίτητος για τη ζωή.

Μετά το Χειμώνα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έλθει η Άνοιξη. Κι όσο πιο βαρύς είναι ο Χειμώνας, τόσο πιο γρήγορη και όμορφη η «Άνοιξη»……»

12

Πάντως, κάτι παπαρούνες που άνθισαν στα Κεφαλάρια, μαζί με τα χαρούμενα τσιριχτά που βγάζουν τα μικροπούλια, την ώρα που πέφτει η βροχή, προμηνύουν ότι η Άνοιξη πλησιάζει.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.