Της Αγίας Τριάδος στην Ντουμινά

«Ντουμινά» το έλεγαν παλιά (σήμερα «Βαθειά»), εκείνο το όμορφο μικρό γραφικό χωριουδάκι που βρίσκεται πλησίον της ΑγιαΣοφιάς, πέντε (5) περίπου χιλιόμετρα δεξιά, μετά τη διασταύρωση του Ελαιοχωρίου (στο δρόμο προς το Άστρος).

Εκεί βρεθήκαμε σήμερα (09-6-2014) στην εορτή του Αγίου Πνεύματος, καθότι γιορτάζει το εκκλησάκι του χωριού και μαζί με αυτό, το χωριό ολόκληρο. Και ο λόγος; Να βιώσουμε μέσα μας πατροπαράδοτα γεγονότα. Τη Λειτουργία της Εορτής, αλλά και το ομώνυμο πανηγυράκι του χωριού που εξακολουθεί να γίνεται όπως παλιά, τότε που μας έφερναν οι γονείς μας καβάλα στο γαιδουράκι για να εκκλησιαστούμε και να διασκεδάσουμε στο πανηγύρι της Ντουμινάς. Βλέπετε οι ΑγιαΣοφίτες είχαν ανέκαθεν άριστες σχέσεις με τους Ντουμινιώτες, οι δε πρώτοι μάλιστα, είχαν δωρίσει την Εικόνα της Αγίας Τριάδος στο παραπάνω εκκλησάκι και την μετέφεραν εκεί πεζοπόροι, συνοδεία πολλών προσκυνητών.

Από αυτό το χωριό, αλλά και από το «Χάνι του Τσιώλη» που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο βόρεια, στις «Κορύτες», περνούσε και περνάει ο παλιός ημιονικός δρόμος (Δραγούνι, Ζηνιά, Χάνι, Άγιος Γεώργιος, Κάτω Δολιανά). Απ’ αυτόν το δρόμο περνούσαν κι εξακολουθούν και περνούν τα κοπάδια τους οι τσοπάνηδες, αλλά και να μεταφέρουν την εικόνα του Δολιανίτη Αι Γιώργη, πεζοπόροι προσκυνητές, από τα Πάνω στα Κάτω Δολιανά, κατά το Φθινόπωρο.  Στην Ντουμινά έφερνε ο δάσκαλος εκδρομή τους μικρούς μαθητές του Σχολείου μας τα παλιότερα χρόνια, διανύοντας έναν μουλαρόδρομο πέντε (5) περίπου χιλιομέτρων.

Και τα «είδαμε» όλα αυτά κι άλλα πολλά…., εκείνη την ημέρα…

Την παραμονή και ανήμερα της παραπάνω εορτής, τελέστηκαν αντίστοιχα Εσπερινός και Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας, με τη συμμετοχή των Ιερέων Ιωάννη Κόσυβα και Κων/νου Λαμπίρη (εφημέριου του χωριού μας) και αρκετών προσκυνητών από τη γύρω περιοχή και το Άστρος, Άργος, Δολιανά, Γαλτενά, Καστρί, Ελαιοχώρι κ.α. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρείχε στους προσκυνητές γίδα βραστή και κάθε είδους ποτά και ορεκτικά, τα οποία καταναλώθηκαν μετά συνοδείας παραδοσιακής μουσικής, σε ένα θαυμάσιο καταπράσινο περιβάλλον.

Χρόνια Πολλά σε όλους και του Χρόνου πάλι εκεί. Και συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, που προσπαθούν να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό.

12345678

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *