Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

AγιαΣοφίτες χτίστες και μαστόροι.

Μέσα στο πλήθος των, πάσης φύσεως, τεχνιτών που διακρίθηκαν κατά καιρούς στο μικρό μας το χωριό, ήταν και οι χτίστες.

Στον ενοριακό ναό του χωριού Βασσαράς Λακωνίας, σύμφωνα με σχετική πέτρινη πινακίδα, αναφέρεται ως χτίστης αυτού, ένας Φαρμασώνης. Επίσης Λαμπιραίοι (Δ. Λαμπίρης ή Δημητράκος, Ι.  Α. Λαμπίρης) και Σιαβελαίοι (Δ. Σιαβελής ή Μήτρικας ) κ.α., έχτισαν εκκλησιές (Αγ. Γεώργιος Παρθενίου), Βρύσες, γεφύρια και άλλα σπουδαία οικοδομήματα στα χωριά του Νομού Λακωνίας και την ευρύτερη περιοχή. Άλλοι πάλι, διακρίθηκαν σε αυτή την τέχνη στα πέρατα του κόσμου, όπως ο Φίλιππος Αν. Λαμπίρης που κατασκεύαζε πολυτελή κτίρια στο μακρινό Σικάγο.

Kαι να που η παράδοση καλά κρατεί, ακόμα και στις μέρες μας ..!

Ο Ιερός  Ναός  της Αγίας Κυριακής, που κατασκευάζεται στο Αρκαδικό χωριό, με δαπάνες του Μητροπολίτη μας (Μαντινείας και Κυνουρίας) κ.κ. Αλέξανδρου, ο οποίος και αποτελεί συνέχεια του σημαντικού κοινωνικού, φιλανθρωπικού και εξωραϊστικού έργου του Δεσπότη μας, είναι έργο του συγχωριανού μας Ιωάννη Παν. Σιαβελή, εργολάβου οικοδομών.

Ο Γιάννης, μήνες τώρα, εργάζεται με αγνάντιο το Μυρτώο Πέλαγος, κατασκευάζοντας τις καμάρες, τους θόλους, τα κυρτά παράθυρα, τον τρούλο κ.α. ιδιαίτερα σημεία του Ι. Ν., τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Ως προϊστάμενος ολιγάριθμου συνεργείου εργατών, εργάζεται με ιδιαίτερο κέφι, με αγάπη και αφοσίωση στο έργο του, με ύψιστο αίσθημα ευθύνης, ως και με συγκίνηση ακόμα, διότι όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε προσφάτως, η παραπάνω εκκλησούλα, πέραν του ότι αποτελεί ένα ζηλευτό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, αποτελεί συνάμα και ένα έργο αφιερωμένο στο Θεό, στους Αγίους της Εκκλησίας μας και τους ανθρώπους.

Προσφάτως, παραμονή και ανήμερα της εορτής της Αγίας Κυριακής, 6 και 7 Ιουλίου, στον παραπάνω Ιερό Ναό, τελέστηκαν ο Εσπερινός, τα Θυρανοίξια του Ι. Ν. και η Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή πλήθους Ιερέων και πιστών από τη γύρω περιοχή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, κ. κ. Αλεξάνδρου, στον οποίο αξίζει έπαινος για το ποικίλο και Θεάρεστο έργο που επιτελεί στην Μητρόπολή μας.

Ο Θρύλος των ΑγιαΣοφιτών μαστόρων, χτιστών, πελεκάνων και αρχιμαστόρων, συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας.

19

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

1

2

3

4

21

22

23

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.