Αγία Σοφία Blog

Νέα από την Αγία Σοφία Κυνουρίας

Έκθεση προϊόντων Βαρελοποιίας

Νοσταλγικές  εικόνες  απ΄ το κοντινό παρελθόν, ανέσυραν στη μνήμη τους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επισκέπτες, αντικρίζοντας τα εκθέματα της Έκθεσης προϊόντων βαρελοποιίας και παραδοσιακών εργαλείων βαρελοποιού, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημ. Σχολείου, απογευματινές και βραδινές ώρες του Σαββάτου 27 Ιουλίου 2019.

Τα ποικίλα και περίεργα στο σχήμα αντικείμενα (Βαρέλες, βαρελάκια, ξύλινα αδράχτια, κ.α.  είδη και εργαλεία) τράβηξαν την προσοχή ιδιαίτερα στους νεώτερους επισκέπτες, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη σοφία και ευρηματικότατα που διέκριναν τους κοντινούς μας προγόνους, παράγοντες που εξασφάλιζαν την αυτάρκειά τους σε όλα τα αγαθά, κατά τη διάνυση του καθημερινoύ τους βίου.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, που διοργάνωσε την παραπάνω εκδήλωση, κατά την δεκάλεπτη ομιλία του, παρουσίασε στους επισκέπτες στοιχεία για την ιστορία της βαρελοποιίας στον τόπο μας (Αγία Σοφία) και άλλα σημαντικά λαογραφικά στοιχεία γύρω από το βαρέλι, ενώ επισήμανε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ιστορίας και παράδοσης του τόπου μας:   «Η παράδοση προσφέρει πλούσια εμπειρία και διδάγματα στους νεώτερους και μπορεί να λειτουργήσει καθοδηγητικά , με σκοπό την ανάπτυξη του ανθρώπου σε προσωπικό επίπεδο, αλλά  και για την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνίας. Η παράδοση μεταβιβάζει γνώσεις, επιστημονικές και πνευματικές κατακτήσεις. Αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Προσφέρει παραδείγματα και πρότυπα για μίμηση. Με την παράδοση αποφεύγουμε σφάλματα και λαθεμένες αποφάσεις στο μέλλον. Η παράδοση τέλος, συντελεί στη διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας μας ως λαού και ως συγχωριανών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της ομιλίας του.

Την παραπάνω εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε με μουσική και με κατανάλωση φαγητού κ.α. (για όσους επιθυμούσαν), τίμησε με την παρουσία του και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Δήμου της Βόρειας Κυνουρίας, κ. Γεώργιος Καμπύλης.

Το Δ. Σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και στον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα, καθότι η παραπάνω εκδήλωση, είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επίσης ευχαριστεί όλους όσους παραβρέθηκαν και προσέφεραν εκθέματα, καθώς επίσης και τον κ. Ιωάννη Καραμαντζάνη, οπωροπώλη, για την προσφορά των λαχανικών.

Τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου της Αγίας Σοφίας και όλοι οι παριστάμενοι, εκπληρώνουν, με την παραπάνω εκδήλωση, το καθήκον τους απέναντι στους προγόνους και τη γενέτειρά τους. Κύριος στόχος, η ζωντάνια του χωριού και προπάντων τη διατήρηση της γενιάς των ΑγιαΣοφιτών στο αδηφάγο πέρασμα πανδαμάτορα χρόνου.

1

5

2

3

4

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας
  • Συγχαρητήρια για την ιδέα και τη διοργάνωση, κρίμα που δεν μπορούσαμε να ήμαστε εκεί. Ευχόμαστε τη διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων. Σοφία Σιαβελη Σταμάτης Χρυσικος.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags και τα attributes σε HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Εισάγετε το αποτέλεσμα της πράξης παρακάτω, αποδείτε ότι δεν είστε ρομπότ *

© 2024 Αγία Σοφία Blog. All Rights Reserved.